Stadionul "Farul", o legendă vie printre arenele din fotbalul românesc

138944
Stadionul

Articole de la același autor

Stadionul „Farul” din Constanţa are o istorie bogată şi a găzduit de-a lungul timpului multe meciuri naţionale sau internaţionale de anvergură. Baza sportivă a fost construită în anul 1955, iar apoi renovată în 1999 pentru ca din 2022 să se afle într-o continuă paragină. Arena va fi demolată pentru că până în 2026 se va construi una nouă, dar nu trebuie să uităm aerul boem pe care aceasta îl are.

În urmă cu mulţi ani pe stadionul „Farul” s-au disputat partide importante ale echipei naţionale a României. Putem să amintim aici de România-Armenia, scor 3-0, România-Cehia, scor 2-0 sau de celebrul meci dintre România şi Olanda pe care „tricolorii” l-au câştigat cu 1-0 pe o ploaie teribilă în urma unui gol înscris de fostul mare fotbalist Dorin Goian.

Ultimul meci important găzduit de acest stadion este partida dintre România şi Franța, încheiată la egalitate, scor 2-2, meci care a contat pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2022. Arena a fost construită şi cu ajutorul deţinuţilor politici, iar piatra folosită a fost de Canara.

Proiectarea ansamblului cuprindea un parc, alei, terasamente şi plantaţii, construcţii comerciale. Mai mult decât atât, proiectul cuprindea: stadionul mic sau arena pentru volei, baschet, tenis, box, cu o capacitate de 2.500 de persoane; terenuri de antrenament de tenis, volei, baschet, o sală de gimnastică şi antrenament de iarnă pentru volei, baschet, tenis, cu o tribună pentru 500 spectatori, o sală cu bazin de înot pentru antrenament în timpul iernii, un bazin de înot în aer liber, un club nautic pentru canotaj şi vele, cu vestiare pentru 200 de persoane, precum şi garaje pentru toate ambarcaţiunile, un poligon de tir: teatru în aer liber, cu o capacitate de 3000 spectatori, construit din piatră naturală.

De asemenea, proiectul mai cuprindea un hotel pentru sportivi, club şi şcoală pentru sportivi, un punct sanitar, alte construcţii diverse: statui, pergole, alei monumentale, un restaurant la marginea parcului Tăbăcărie. Desigur, toate acestea nu au putut fi construite, însă stadionul în sine face parte dintre emblemele oraşului de la malul mării.

Pe vremea când Farul Constanţa se lupta cu cele mai puternice echipe ale campionatului, exact cum se întâmplă şi acum, stadionul era luat cu asalt de iubitorii fotbalului.

Chiar dacă în acte avea 18.000 de locuri, la meciuri erau aproximativ 25.000 de oameni. Existau oameni care stăteau în copaci, sau se urcau pe stâlpii de nocturnă pentru urmări partidele echipei favorite.

Stadionul a fost dotat cu o pistă de alergare precum stadioanele antice. În 1970, arena era dotată cu instalații de iluminat, devenind singura din țară care beneficia de o asemenea oportunitate, cu excepția Arenei „23 August” din București. Instalația de iluminat avea să fie modernizată în 1999.

Primul meci disputat pe arenă a fost între Locomotiva Constanța, viitoarea Farul Constanța, proaspăt ajunsă în prima ligă, și campioana țării, Flamura Roșie UTA Arad. Meciul a fost câștigat de constănțeni cu scorul de 1-0, golul victoriei fiind marcat de Manole, în minutul 61, cu un șut de la 40 de metri.

Despre stadionul „Farul” ar fi multe de spus. Nu putem spera decât că noua arenă care va apărea la malul mării va găzdui meciuri la fel de importante şi va intra în istoria fotbalului românesc aşa cum s-a întâmplat cu arena veche.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5758 secunde