Gravida care le-a pus capac medicilor. Iată cererile pe care le-a invocat aceasta!

de Vali PAPATANASIU Vineri, 17 Iunie 2016 432270
O femeie însărcinată, din Focșani, a întocmit o listă cu cereri pe care a trimis-o conducerii spitalului județean de urgență. Lista cuprinde o serie de solicitări în conformitate cu legea care să o ajute pe gravidă să nască în condiții cât mai bune.
"Către, Managerul Spitalului Județean de Urgență "Sf. Pantelimon", Focșani,
Subsemnata, Simion Raluca-Maria, domiciliată în Focșani, asigurată în cadrul CASS, însărcinată în 35 de săptămâni, doresc să vă aduc la cunoștință că, în conformitate cu legislația în vigoare, Legea nr. 46 din 21 ianuarie 2003 - Legea drepturilor pacienților, am dreptul să fiu asistată la naștere și solicit aprobarea respectării de către întreg personalul medical implicat a următoarelor condiții de internare și tratament în perioada în care eu și nou-născutul vom fi spitalizați în cadrul Spitalului Județean de Urgență:
1. În timpul travaliului și al nașterii, solicit să fiu însoțită de către soțul meu. În cazul în care în sala de travaliu/naștere mai sunt și alte paciente, doresc să fiu însoțită de o altă persoană desemnată de sex feminin.
2. Solicit ca pe parcursul întregii spitalizări să fiu tratată cu răbdare, calm și respect, iar pe timpul travaliului să mi se vorbească pe un ton cât mai scăzut și liniștit.
3. Solicit ca pe durata spitalizării, în limita locurilor disponibile, să fiu cazată în rezervă.
4. În timpul travaliului solicit ca fătul să fie monitorizat intermitent, astfel încât să am cât mai mare libertate de mișcare și gestionare activă a durerilor din travaliu.
5. În timpul travaliului solicit să mi se permită să mă mișc și să adopt orice poziție consider a fi confortabila și să consum lichide și alimente daca voi simți nevoia.
6. În vederea pregătirii pentru naștere, nu doresc să accept proceduri precum rasul pubian sau clisma.
7. Cu excepția situațiilor de urgență, în care se impune altfel, solicit ca travaliul să se desfășoare în ritmul natural, fără intervenții, perfuzii cu calciu sau oxitocină, ruperea membranelor, etc.
8. Solicit să fiu informată și să mi se ceară acordul pentru orice intervenție sau procedură urmează a fi aplicată mie sau fătului/nou-născutului.
9. În cazul în care starea mea de sănătate nu permite exprimarea acordului/dezacordului, solicit să i se ceară acordul soțului meu, care este la curent cu toate doleanțele mele.
10. Solicit să mi se permită să nasc în ce poziție voi simți mai confortabil.
11. După naștere, solicit ca bebelușul să fie așezat imediat pe pieptul meu și evaluat la fata locului, cu excepția situației în care starea sa de sănătate ar fi în pericol. Proceduri precum măsurarea și cântărirea solicit să fie efectuate ulterior.
12. Solicit ca cordonul ombilical să fie tăiat doar după ce încetează a mai pulsa, iar placenta să fie lăsată să se expulzeze în ritmul propriu, in limita a 30 de minute după naștere.
13. Nu doresc ca bebelușul să fie spălat după naștere, doar șters superficial și nu doresc să i se administreze niciun fel de picături oculare.
14. Solicit inițierea alăptării în prima oră după naștere, dacă starea mea și a nou-născutului permite acest lucru.
15. Pe toată durata spitalizării, solicit ca nou-născutul să fie spitalizat cu mine în rezervă și să fie alăptat la cerere, nu după un program prestabilit, fără să i se administreze lapte praf sau alte suplimente, dacă starea mea și a nou-născutului permite acest lucru. În acest sens, mă angajez ca pe durata spitalizării, în rezervă să primesc doar vizita soțului, pentru a minimiza riscul nou-născutului de îmbolnăvire.
16. Dacă nou-născutul se va naște înainte de termen, solicit să se ia în considerare și să se încerce îngrijirea piele-pe-piele, ca metodă de recuperare și îngrijire a acestuia." 
Sursa: adevarul.ro
Taguri

Comentează știrea

45 comentarii. Pagina 2 din 5. Click pe pagina dorită : 1 2 3 ...5 
Adela
17 iunie 2016
Normal

Eu am nascut 2 copii la spitalul AKH din wiena, si toate cerintele doamne am primit eu fara a cere sau fara sa fac o lista...dar din pacate an Rom nu este posibil..este poate posibil dar numa pentru Mamele care au bani si asi permite dar o Mama care nu are nu primeste nimic nici macar respect..eu sper sa i se acorde cerintele.

Mama si cadru medical
17 iunie 2016
DESPRE STRAINATATE

Am nascut in Romania. ..multumesc lui DUMNEZEU,dar m-am mutat in Germania si aici medicii trateaza un copil cu ""copilul este stresat. Mai asteptam cateva zile dupa care vom vedea. ""Copilul avand febra 39,rani pe tot corpul ptr.ca are dermatita atopica. In legatura cu nasterea ,sora mea a nascut aici si nici vorba de aceste cereri. Ti se acorda toata atentia si tot confortul dar faci cum spune medicul...mai ales in privinta copilului. Nu stiu de ce se exagereaza atat de mult...doamnelor si domnilor avem medici foarte buni la noi in tara. Ca statul nu va ofera confort in spitale nu e vina noastra,ca un medic si o asistenta trebuie sa fie la dispozitia a multor pacienti ...daca se poate in acelasi moment....De ce nu veniti voi cei care ne ponegriti sa lucrati in locul medicilor. Sper sa ma intorc acasa si sa tratez oamenii asa cum am fost eu tratata aici ....in Germania.

Diana
18 iunie 2016
Catre dl. Ginecolog

Am nascut in Germania, ce usurare! Legat de clisma, n-am avut parte de aceasta experienta umilitoare (de data aceasta). Am mancat cam cu 7 ore inainte de a naste pranzul care mi s-a oferit in spital si, cand am nascut, am avut un mic accident. Mi-am cerut scuze, fiind jenata, iar medicul mi-a spus ca e normal si sa nu imi fac griji. M-a curatat fara nici un fel de scarba, intr-un mod absolut profesional, si am si uitat de incident pana la citirea comentariului dvs. In primul rand, limbajul dvs. denota lipsa de respect fata de pacienti, daca intr-adevar sunteti medic. Daca nu sunteti pregatiti sa faceti fata la tot felul de secretii normale ale organismului, in timpul actului medical, ati putea sa va reprofilati intr-un cadru mai putin activ, gen cercetare, academician etc. Dar nu e normal sa aveti asemenea pretentii.

Răspuns la: rasul pubian
Adăugat de : ginecologul, 17 iunie 2016
daca ai o caciula de floci si ai mancat inainte de nastere ,aceste proceduri sunt obligatori ptr ca din cauza parul pot aparea infectii sau microbii...
Alina
18 iunie 2016
Nu exagera

Am născut două fete și pot spune că în maternitate am fost tratată cu respect,daca respecți cererile doctorului nu se poată urat si nu tipa la tine,daca ești încăpățânată și faci ce vrei mi se pare normal la câte paciente au dacă ar face toate la fel și-ar da demisia,pana la urmă au și ei niște reguli de respectat"toți suntem oameni și avem fiecare ceva așteptări de la ceilalți" P.S.-nu mai exagara că nu ești singura femeie care naște...

Mama
18 iunie 2016
Cereri la nastere

Sunt cerinte absolut normale intr-o tara in care doctorii prefera nasterile prin cezariana ca sa nu le strici lor programul. Nasterea nu este un act medical ...

miki
18 iunie 2016
nasteri

Stim cu totii cum se naste in Romania nu se vor schimba niciodata sunt fericita k nu a trebuit sa nasc acolo

miki
18 iunie 2016
nasteri

Stim cu totii cum se naste in Romania ce trebuie sa faci pt a avrà atintia necesara.... nu se vor schimba niciodata sunt fericita k nu a trebuit sa nasc acolo

Cera
18 iunie 2016
Fara cuvinte

Sper ca "ginecologul" ( numarul 9) care a comentat acest articol nu esercita in realitate functia de ginecolog. Iar daca esti intradevar medic,ca femeie si mama,ti-as sugera sa te uiti din cand in cand in oglinda si daca ai sa remarci o umbra de mistret ce te insoteste,nu te speria,e umbra ta.Posibil esti o asistenta sau infirmiera frustrata si fara bun simt,in acest caz nu meriti nici o umbra de atentie. Reflecteaza la ce ai scris si cu putina demnitate ce ti-a mai ramas,schimba-ti meseria. S-a auzit in Romania de pregatirea prenatala? viitoarele mamici asistate inaintea nasterii de personal pregatit in domeniu ? Daca aceasta viitoare mamica a decis sa ia o hotarare de acest gen,denota ca sectiile de ginecologie din tara lasa de dorit.Ar trebui sa va preocupati,voi medicii ginecologi ,acesta este un semn de alarma, nu pretentia unei persoane. E adevarat,anumite puncte din cerere nu le inteleg sensul,dar daca aceasta mamica a decis sa le ceara,cu siguranta este informata de greselile si neglijenta medicilor si a perosnalului sanitar,care din pacate domina in spitalele din tara noastra. Un medic, este persoana care a ales aceasta functie din vocatie,pentru a salva vieti,care depune un juramant si care trebuie sa il si RESPECTE.Pacientii sunt persoane care isi incredinteaza viata in miinile voastre, a medicilor nu a macelarilor. Daca sunteti "obositi sau frustrati" renuntati la meseria voastra,lasati spatiu persoanelor care au buna vointa si stimul real de-a practica medicina. Din pacate mentalitatea romanilor a ramas la nivel "comunist", unde nu ai dreptul la pretentii reale, daca o persoana indrazneste sa-si ceara drepturile legale este considerata "exagerata" (sa nu folosesc alt cuvant). Voi medici,aveti in primul rand indatoriri fata de pacienti, nu doar pretentii. La incheiere adresez viitoarei mamici, nastere usoara si o imbratisare calduroasa tuturor viitoerelor mamici.

Cera
18 iunie 2016
Ipocrizie

Iata Alina,tu esti un exemplu real pentru faptul ca, in tara noastra cu greu se va schimba mentalitatea si nepasarea ,coruptia si ipocrizia. Toate femeile nasc sau au nascut si avem o experienta mai mult sau mai putin placuta. E adevatar ca "toti suntem oameni", dar unii au ales o anumita meserie din vocatie, pentru a salva vieti, nu pentru a pune in pericol vietile altora.Poate nu este cazul de mai sus,dar nu inteleg care este limita in a, citez: "daca respecți cererile doctorului nu se poată urat si nu tipa la tine"? Din experienta personala,acum 29 ani .am respectat cererea medicului (care de fapt m-a onorat cu absenta sa,lasandu-ma pe mana asistentelor) si pentru ca am fost " cuminte si educata", au uitat de mine toata noaptea,iar dimineata la prima ora,la schimb de tura, m-a preluat medicul de garda,scandalizat de comportamentul colegilor.Ca sa inchei discursul meu, dupa nastere am ramas cu grave consecinte,care nu au aparut imediat ,ci s-au manifestat in timp.Posibil cererea de mai sus este putintel exagerata !?! dar mai bine sa previi decat sa suporti consecinte viitoare.Nu uita ca suntem in secolul XXI , in care omenirea lupta pentru evolutie, emancipare,nu pentru a asculta oridile medicilor frustrati ( ca cel ce a comentat mai sus si ca el e plin sistemul sanitar din tara) Complimente Dianei pentru raspunsul sau,educat si concret ( eu am fost mai agresiva in comentariul meu)

Răspuns la: Nu exagera
Adăugat de : Alina, 18 iunie 2016
Am născut două fete și pot spune că în maternitate am fost tratată cu respect,daca respecți cererile doctorului nu se poată urat si nu tipa...
Cera
18 iunie 2016
Doamna medic si mama

Cu tot respectul, comentariul Dumneavoastra il gasesc putin contradictoriu. Ma explic: sunt de acord ca si noi avem medici competenti, (care din pacate sunt nevoiti sa lucreze in conditii precare) dar aceiasi medici nu respecta criteriile pentru care au ales aceasta meserie. A cere ca noi, cei care va ponegrim sa venim sa lucram in locul vostru, imi pare o afirmare infantila si injustificata. Nu am ales noi meseria de medic in locul vostru, nu am depus noi juramantul profesional, noi ne incredintam viata in mainile celora care au decis sa profeseze aceasta meserie, considerandu-i competenti. Sunt bucuroasa sa aud ca, medici care au posibilitatea de-a profesa in alte tari, manifesta dorinta de-a se intoarce in tara cu experiente pozitive, pentru a inbunatati mijloacele sistemului sanitar de la noi. Si iata, aici consider ca va contradiceti, citez: "Sper sa ma intorc acasa si sa tratez oamenii asa cum am fost eu tratata aici ....in Germania". Presupunand ca ati avut parte de un tratament uman si pozitiv,prin exprimarea acestei dorinte,recunoasteti ca tratamentul medicilor de la noi vis-a-vis de pacienti nu este tocmai cel corect,indiferent de conditiile mizere pe care le ofera statul roman.Eu va doresc succes in cariera medicala si sper sa decideti sa mergeti in tara cu forte noi si mentalitate pozitiva, sa dati exemplu colegilor medici din tara ca, daca este buna vointa,cu putin efort si interes,se potate schimba sistemul sanitar si la noi.

Răspuns la: DESPRE STRAINATATE
Adăugat de : Mama si cadru medical, 17 iunie 2016
Am nascut in Romania. ..multumesc lui DUMNEZEU,dar m-am mutat in Germania si aici medicii trateaza un copil cu ""copilul este stresat. Mai asteptam...
45 comentarii. Pagina 2 din 5. Click pe pagina dorită : 1 2 3 ...5 

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei