AIEA: Sunt indicii privind "activități" în curs la complexul militar Parchin din Iran

348
AIEA: Sunt indicii privind
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) are indicii privind "activități" în curs la complexul militar Parchin din Iran și vrea să se deplaseze în zonă cât mai curând posibil, a anunțat luni directorul general al AIEA, Yukiya Amano, relatează AFP.

Agenția suspectează că există un container ce poate fi folosit la testarea unor tipuri de explozii aplicabile armelor atomice, a declarat Amano, în cursul unei conferințe de presă.

Directorul AIEA a refuzat să precizeze natura acestor activități, adăugând că ar fi preferabil ca agenția să se deplaseze în zonă cât mai rapid.

"Aceste activități ne fac să credem că ar fi preferabil să mergem acolo cât mai repede", a subliniat el.

Accesul unei echipe de inspectori ai agenției ONU a fost interzis la complexul militar Parchin în februarie, ceea ce a contribuit la eșecul misiunii AIEA la Teheran.

Potrivit lui Amano, oficialii iranieni au propus experților agenției, cu câteva ore înaintea plecării lor, să viziteze complexul militar Marivan, evocat de asemenea în raportul foarte critic difuzat în noiembrie de agenție. Inspectorii au refuzat oferta, a declarat directorul general al AIEA.

Consiliul guvernatorilor AIEA se reunește luni pentru o săptămână, pentru a căuta o soluție la programul nuclear controversat al Iranului, pe care marile puteri îl suspectează că vrea să se doteze cu arma atomică. Teheranul afirmă însă că activitățile sale nucleare au scopuri pur pașnice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2273 secunde