Alertă pentru românii care merg în Thailanda: S-a triplat numărul de cazuri de infecție cu virusul Zika

493
Alertă pentru românii care merg în Thailanda: S-a triplat numărul de cazuri de infecție cu virusul Zika - zikasrfeature-1707332692.jpg

Articole de la același autor

Institutul Național de Sănătate Publică anunță, citând un raport al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, că, în ultimele săptămâni, 7 țări au raportat 25 de cazuri de infecție cu virusul Zika, iar cei afectați aveau istoric de călătorie în Thailanda.


Conform raportului Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, anul trecut, Thailanda a raportat 758 de cazuri de infecție cu virusul Zika, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 300% față de anul precedent. Printre cei infectați se numără și turiști din Olanda și Germania.


Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a lansat o anchetă, pentru a afla evoluția numărului de cazuri de Zika importate din Thailanda. Datele arată că, începând cu 23 ianuarie 2024, 7 țări au raportat cazuri cu istoric de călătorie în Thailanda, cu debut, notificare sau expunere a bolii în 2023:


Germania (10 cazuri – două dintre ele având debutul în decembrie 2022), Franța (9 cazuri), Portugalia (două cazuri), Irlanda (un caz), Belgia ( un caz), Cehia (două cazuri).
Din cele 25 de cazuri raportate în ultimele două săptămâni, 21 au avut data de debut, notificare sau expunerea la virus în a doua jumătate a anului 2023. Deși transmiterea virusului Zika a fost raportată și în trecut în Thailanda, experții de la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor avertizează că „depistarea unui număr relativ mare de cazuri în ultimele luni semnalează, probabil, o transmitere continuă a virusului în regiune”.


„Turiștii care călătoresc în regiunile afectate din Thailanda sunt expuși riscului de infectare cu acest virus. Transmiterea agentului patogen se poate face atât pe cale vectorială, cât și pe cale sexuală, de la oamenii care s-au contaminat în urma vizitelor în regiunile cu risc crescut.”


Cum te poți proteja împotriva infecției cu virusul Zika


Principalul mod de transmitere a infecției cu Zika e prin înțepătura țânțarului Aedes, purtător al virusului. Alte moduri de transmitere includ transfuzia de sânge și transplantul de organe, transmiterea sexuală și materno-fetală, în timpul sarcinii, și la naștere, dacă mama este infectată.


În timpul sarcinii, infecția cu Zika este asociată cu afectarea intrauterină a sistemului nervos central, malformații congenitale și moartea fătului. Din această cauză, OMS recomandă femeilor însărcinate să evite călătoriile în zonele cu transmitere a acestui virus, în special în timpul izbucnirii focarelor.


Potrivit OMS, pentru a preveni potențiala transmitere sexuală, „toți călătorii care se întorc din zonele afectate ar trebui să practice sex protejat, timp de cel puțin trei luni la bărbați și două luni la femei, după ultima expunere posibilă”. Nu există tratament profilactic sau curativ pentru boală și nu există vaccin care să protejeze împotriva infecției. Prin urmare, se recomandă măsuri personale de prevenire pentru a evita înțepăturile de țânțari.


În țările din zona UE/SEE continentală, probabilitatea de transmitere continuă a virusului Zika este foarte scăzută, deoarece, în prezent, condițiile de mediu sunt nefavorabile pentru dezvoltarea populațiilor de țânțari și, implicit, pentru replicarea virusului în vectori.


Din 2016 și până în prezent, în UE/SEE au fost înregistrate 28 de cazuri de infecție cu virus Zika. Ultimul caz din UE/SEE a fost raportat în 2019.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2101 secunde