Antony Blinken a început o vizită la Beijing pentru a dezamorsa tensiunile chino-americane

109
Antony Blinken a început o vizită la Beijing pentru a dezamorsa tensiunile chino-americane - 11-1687088396.jpg
Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit, duminică, 18 iunie, la Beijing, unde potrivit televiziunii de stat chineze se va întâlni cu mai mulţi oficiali de rang înalt, informează agenţia DPA.

Blinken nu a mai vizitat China din 2021, când şi-a preluat funcţia. Programată iniţial în februarie, vizita sa de două zile - un demers pentru detensionarea relaţiilor chino-americane - a fost anulată atunci în ultimul moment, după ce americanii au descoperit un balon chinez de spionaj care survola teritoriul Statelor Unite, reaminteşte agenţia citată.

Oficialul american a declarat că va discuta „direct şi sincer” despre „preocupările foarte reale” ale Washingtonului privind mai multe probleme, cu scopul de a stabili „o comunicare deschisă şi mai autorizată” pentru „gestionarea responsabilă” a relaţiilor bilaterale.

Relaţiile dintre cele două mari puteri sunt tensionate de susţinerea Beijingului faţă de războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, de ameninţările Chinei la adresa Taiwanului şi de confruntările comerciale în domenii cum ar fi microprocesoarele avansate.

Blinken se va întâlni în primul rând cu omologul său chinez, Qin Ganga, duminică după-amiaza; cei doi vor participa şi la un dineu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3544 secunde