Circa 3,6 miliarde de persoane se confruntă cu accesul insuficient la apă

49
Circa 3,6 miliarde de persoane se confruntă cu accesul insuficient la apă - accesapa-1669829204.jpg
Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a avertizat, în raportul său pe 2021 privind Starea resurselor de apă la nivel global, publicat marţi, că 3,6 miliarde de persoane au probleme în prezent cu accesul insuficient la apă cel puţin o lună pe an.

Se estimează că numărul persoanelor afectate va creşte la peste 5 miliarde până în 2050, potrivit raportului.

Documentul evaluează efectele schimbărilor climatice, de mediu şi sociale asupra resurselor de apă pe Terra, iar scopul său este de a sprijini monitorizarea şi gestionarea resurselor globale de apă dulce într-o perioadă în care cererea este în creştere, iar aprovizionarea limitată.


Potrivit raportului, din cauza influenţei schimbărilor climatice şi a fenomenului La Nina, zone întinse de pe glob au înregistrat în 2021 condiţii mai uscate decât cele normale. Comparativ cu media hidrologică pe 30 de ani, zona cu debit sub medie anul trecut a fost de aproximativ două ori mai mare decât zona cu debit peste medie.


Între 2001 şi 2018, ONU a raportat că 74% din toate dezastrele naturale au fost legate de apă. Cea de-a 27-a Conferinţă a Părţilor Convenţiei Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27) a îndemnat guvernele să integreze în continuare apa în eforturile lor de adaptare, aceasta fiind prima oară când apa a fost menţionată într-un document final al COP ca recunoaştere a importanţei sale critice.Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6643 secunde