Comisia Europeană insistă să primească din partea Poloniei răspunsuri clare după scandalul vizelor

197
Comisia Europeană insistă să primească din partea Poloniei răspunsuri clare după scandalul vizelor - 1-1696406796.jpg

Articole de la același autor

Comisia Europeană a cerut Poloniei să răspundă clar la toate întrebările privind o presupusă fraudă cu vize pentru spaţiul Schengen, transmite agenţia AFP.

„Avem nevoie de transparenţă completă pentru a restabili încrederea, deoarece transparenţa şi încrederea merg mână în mână”, a declarat vicepreşedintele CE pentru migraţie, Margaritis Schinas, în deschiderea unei dezbateri din Parlamentul European.

Comisarul a apreciat că suspiciunile la adresa Varşoviei după dezvăluirile din presă privind acordarea de vize pe bani sunt „extrem de îngrijorătoare”.

Cu numai câteva zile înainte de alegerile parlamentare din Polonia, scandalul este deosebit de jenant pentru partidul populist naţionalist de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), care declarativ se opune de ani de zile imigraţiei.

Comisia Europeană şi Germania au cerut din septembrie lămuriri guvernului de la Varşovia, care dezminte existenţa unui sistem masiv de fraude.

Schinas a arătat că executivul polonez a răspuns în scris în 21 septembrie, furnizând „primele elemente”, însă Comisia şi-a repetat apelul, cerând în continuare „răspunsuri detaliate la toate întrebările”, în special despre numărul şi tipul de vize şi despre măsurile structurale luate împotriva corupţiei.

PiS susţine că este vorba doar de câteva sute de vize pentru care s-a plătit mită, în timp ce opoziţia poloneză a vehiculat acuzaţia că de fapt sunt 250.000.

Subiectul a lansat o dezbatere aprinsă în Parlamentul European, ajungându-se la strigăte şi la chemări la ordine de către preşedintele de şedinţă în cazul mai multor parlamentari.

Valerie Hayer, eurodeputată franceză din grupul liberal şi de centru Renew, care a solicitat dezbaterea, a acuzat existenţa „unui adevărat scandal de corupţie care demonstrează gestionarea lamentabilă a frontierelor şi a imigraţiei de către extrema dreaptă”. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4877 secunde