Directorul Rafael Grossi: Situaţia la centrala nucleară Zaporojie este gravă, dar în curs de stabilizare

208
Directorul Rafael Grossi: Situaţia la centrala nucleară Zaporojie este gravă, dar în curs de stabilizare - centrala-1686844553.jpg

Articole de la același autor

Situaţia la centrala nucleară ucraineană Zaporojie este "gravă" în urma distrugerii barajului de la Nova Kahovka, dar în curs de "stabilizare", a declarat joi după o vizită la această centrală directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, transmite AFP.


"Putem observa, de o parte, că situaţia este gravă, consecinţele sunt aici şi ele sunt reale. În paralel, se iau măsuri pentru stabilizarea situaţiei", a rezumat directorul general al AIEA, fără a preciza măsurile la care a făcut referire.


Vizita lui Rafael Grossi la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a avut ca principal obiectiv să determine dacă aceasta este pusă în pericol în urma distrugerii barajului Nova Kahovka de pe fluviul Nipru, ale cărui ape sunt folosite pentru răcirea celor şase reactoare ale centralei.


Centrala dispune de "apă suficientă", dar "nu am putut să văd bazinele de răcire (...), ecluzele, canalele care constituie sistemul indispensabil răcirii" reactoarelor, a spus directorul general al AIEA.


"Era foarte important să pot face propria mea evaluare a situaţiei împreună cu experţii mei", a completat Rafael Grossi, care estimase marţi că nu există vreun "pericol imediat" pentru această centrală ocupată de trupele ruse, dar care funcţionează cu personal ucrainean. AIEA are permanent o echipă de experţi la faţa locului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.3441 secunde