Tensiuni în nordul Kosovo. UE ameninţă Pristina cu „consecinţe politice”

139
Tensiuni în nordul Kosovo. UE ameninţă Pristina cu „consecinţe politice” - 1-1686815302.jpg
Uniunea Europeană a ameninţat autorităţile din Kosovo cu „consecinţe politice” dacă nu iau decizii de atenuare a tensiunilor cu comunitatea sârbă din nord, relatează agenţia AFP.

„Ne aşteptăm ca prim-ministrul kosovar Albin Kurti să ia măsuri pentru o dezescaladare. În caz contrar, vor exista consecinţe politice, cu suspendarea vizitelor şi a contactelor la nivel înalt şi măsuri temporare şi reversibile”, a avertizat purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei UE Josep Borrell. „Nu sunt sancţiuni, ci măsuri restrictive”, a insistat el.

Purtătorul de cuvânt a admis însă că suspendarea sprijinului financiar al UE este în discuţie. „O serie de măsuri au fost propuse statelor membre şi sunt în discuţie”, a spus el, fără a da alte detalii.

O reuniune a miniştrilor de externe ai UE este programată pentru 26 iunie, la Luxemburg.

Violenţe au izbucnit la începutul lunii iunie în nordul Kosovo, când guvernul kosovar a instalat în funcţie primari de origine albaneză în patru oraşe din nordul Kosovo, după alegeri locale boicotate în mare parte de sârbi.

Kosovo a făcut parte din Serbia, dar şi-a declarat independenţa în mod unilateral în 2008. Belgradul, care nu a recunoscut Kosovo ca stat independent, alimentează în mod regulat tensiunile în partea de nord a ţării.

XXX

Membri ai minorităţii sârbe şi poliţişti kosovari s-au confruntat în oraşul Mitrovica, din nordul Kosovo, la scurt timp după ce premierul Albin Kurti a anunţat un plan pentru a încerca să reducă tensiunile care subminează regiunea de câteva săptămâni.

Situaţia în Mitrovica, oraş divizat între cartierele sârbe situate la nord de râul Ibar şi partea albaneză la sud, este extrem de tensionată mai ales după ce, la finalul lunii mai, 11 soldaţi italieni şi 19 ungari din Forţa internaţională de pace din Kosovo (KFOR) au fost răniţi în timpul unor ciocniri cu manifestanţi sârbi care cereau plecarea primarilor de etnie albaneză. În timpul incidentelor au fost răniţi, de asemenea, 52 de sârbi.

Numeroşi membri ai comunităţii sârbe, majoritară în patru oraşe din nordul Kosovo, nu recunosc autoritatea Pristinei şi sunt fideli Belgradului. Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în patru localităţi unde ei sunt majoritari, ceea ce a dus la alegerea de primari de etnie albaneză cu o rată de participare inferioară pragului de 3,5%. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4574 secunde