Sârbii din Kosovo au boicotat alegerile municipale din nord organizate de Pristina

74
Sârbii din Kosovo au boicotat alegerile municipale din nord organizate de Pristina - 1-1682317438.jpg

Articole de la același autor

Sârbii din Kosovo au boicotat alegerile municipale organizate de autorităţile din Pristina, în nordul teritoriului, unde reprezentanţii comunităţii sârbe au demisionat în noiembrie din instituţiile locale, relatează agenţia AFP.

Prezenţa la vot a fost de doar 3,47%, 1.567 de alegători din aproximativ 45.000 de înscrişi pe listele electorale, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Electorale din Pristina, Valmir Elezi.

Cele 19 secţii de votare, dintre care 13 sunt în containere, instalate temporar de autorităţile de la Pristina, s-au închis, duminică, la ora locală 19.00 (17.00 GMT), a declarat preşedintele Comisiei Electorale, Kreshnik Radoniqi. Nu au fost raportate incidente.

Boicotarea aproape totală a acestui scrutin de către sârbii din aceste patru municipalităţi din nord unde sunt o majoritate foarte mare riscă să agraveze tensiunile care au persistat în ultimele luni între guvernul kosovar şi sârbi.

Alegerile au avut loc la mai bine de o lună de la anunţarea de către UE a unui acord privind normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina convenit la Ohrid (Macedonia de Nord), dar pe care cele două părţi nu l-au semnat. Principala condiţie pusă de preşedintele sârb Aleksandar Vucic este formarea unei Uniuni a Municipalităţilor Sârbe (ZSO) în nordul Kosovo, stipulată în acordul din 2013, însă până acum Pristina s-a opus, comparând ZSO cu Republika Srpska din Bosnia, cu referire la instabilitatea susţinută de autorităţile entităţii majoritar sârbe.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6481 secunde