Cetăţenii din Kosovo vor fi scutiţi de viză pentru perioade scurte de şedere în UE

144
Cetăţenii din Kosovo vor fi scutiţi de viză pentru perioade scurte de şedere în UE - 1-1681890284.jpg

Articole de la același autor

Parlamentul European a aprobat scutirea de viză pentru cetăţenii kosovari care doresc să călătorească în Uniunea Europeană pentru scurte perioade de şedere, relatează agenţia AFP.

Cetăţenii din Kosovo vor putea să călătorească în UE, iar cetăţenii UE să călătorească în Kosovo fără viză pentru sejururi de maxim 90 de zile în cursul unei perioade de 180 de zile.

Kosovo este singura dintre cele şase ţări din Balcanii de Vest care nu beneficiază încă de scutire de viză în spaţiul Schengen.

Această scutire de viză, susţinută de Parlamentul European din 2016, va intra în vigoare odată cu implementarea Sistemului european de informaţii şi de autorizare privind călătoriile (ETIAS) şi cel târziu până în 2024.

„Acest lucru le va permite în cele din urmă cetăţenilor din Kosovo să se deplaseze cu uşurinţă, să-şi viziteze rudele şi să desfăşoare activităţi economice în UE. Dar asta nu este tot: acest pas esenţial constituie şi o bază solidă pentru viitor şi pentru o cooperare din ce în ce mai strânsă între UE şi Kosovo”, a declarat europarlamentarul olandez Thijs Reuten în Parlamentul European.

În decembrie 2022, autorităţile kosovare au semnat o cerere oficială pentru obţinerea statutului de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Procesul se anunţă însă compromis de crizele recurente dintre Belgrad şi fosta provincie sârbă care şi-a proclamat independenţa în 2008, independenţă care nu este recunoscută însă nici de Serbia, nici alte cinci ţări membre UE (Spania, Cipru, Grecia, Slovacia şi România).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4447 secunde