Consiliul Europei critică mecanismul francez de legiferare fără vot

98
Consiliul Europei critică mecanismul francez de legiferare fără vot - 1-1686817688.jpg
Consiliul Europei apreciază că articolul 49.3 din Constituţia Franţei, care permite adoptarea unor legi fără vot în parlament, ar putea afecta separarea puterilor în stat, transmite agenţia AFP.

Guvernul francez a folosit recent mecanismul respectiv pentru a impune reforma pensiilor. Într-un aviz publicat în cursul acestei săptămâni, Consiliul Europei consideră că modalitatea de legiferare respectivă „ridică semne de întrebare privind principiile pluralismului, separarea puterilor şi suveranitatea legislativului”, permiţând de multe ori legiferarea „fără o discuţie reală şi aprofundată a conţinutului” reglementărilor.

Din mai 2022, când şi-a preluat atribuţiile, guvernul de la Paris, condus de Elisabeth Borne, a recurs de 11 ori la prevederile criticate de Consiliu, cel mai cunoscut exemplu fiind creşterea vârstei de pensionare în Franţa de la 62 la 64 de ani, adoptată în martie, deşi era contestată de o mare parte a societăţii.

După câteva luni de manifestaţii de stradă, executivul a activat mecanismul de ocolire a parlamentului, evitând astfel riscul respingerii legii pensiilor în Adunarea Naţională, unde susţinătorii preşedintelui Emmanuel Macron nu dispun de majoritatea absolută.

Opoziţia a acuzat puterea de „refuzul democraţiei” şi de încălcarea atribuţiilor parlamentului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.524 secunde