Consiliul Europei: Transferurile copiilor ucraineni echivalează cu genocid

92
Consiliul Europei: Transferurile copiilor ucraineni echivalează cu genocid - 1-1682661458.jpg

Articole de la același autor

Transferurile forţate de copii ucraineni spre Rusia echivalează cu genocid, a apreciat Consiliul Europei într-o rezoluţie adoptată de Adunarea Parlamentară care reuneşte deputaţi din 46 de ţări, relatează agenţia AFP.

„Dovezile documentate ale acestei practici corespund definiţiei internaţionale a genocidului”, a indicat Consiliul Europei într-un comunicat, după votul asupra textului care cere repatrierea copiilor.

La 17 martie, Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin pentru aceste deportări. Tribunalul de la Haga a emis, de asemenea, un mandat de arestare pentru Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru copii.

Kievul a estimat, la începutul lunii aprilie, că peste 16.000 de copii ucraineni au fost răpiţi şi duşi în Rusia de la începutul invaziei Ucrainei, pe 24 februarie 2022, iar mulţi ar fi fost duşi în centre de plasament.

Potrivit rezoluţiei adoptate, există dovezi că acei copii deportaţi s-au confruntat cu un proces de rusificare prin reeducare în limba, cultura şi istoria ruse.

„Aceste transferuri sunt planificate clar şi organizate într-un mod sistematic ca politică de stat şi au ca obiectiv anihilarea oricărei legături şi a oricărei caracteristici a identităţii lor ucrainene”, potrivit textului.

Pe Twitter, soţia preşedintelui ucrainean, Olena Zelenska, a salutat această rezoluţie, considerând că ea constituie „un pas în plus către posibilitatea unui proces în faţa justiţiei internaţionale”.

Consiliul Europei a cerut, de asemenea, ca ONU şi Crucea Roşie să aibă acces în Rusia pentru a colecta informaţii despre copiii deportaţi şi să fie colectate dovezi ale crimelor - inclusiv genocid - care ar fi putut fi comise.

XXX

Premierul ucrainean Denis Şmîhal a declarat că l-a invitat pe papa Francisc să viziteze Ucraina, în timpul unei audienţe private de o jumătate de oră la Vatican în care i-a cerut ajutorul în repatrierea miilor de copii duşi în Rusia sau în teritoriile ocupate de Rusia după invazia pe scară largă declanşată de Moscova în Ucraina, relatează Reuters.

Denis Şmîhal a declarat, într-o conferinţă de presă la Roma, că a purtat discuţii la Vatican şi a abordat formula de pace a Kievului pentru a pune capăt războiului pe care Rusia îl duce de 14 luni în Ucraina.

„I-am cerut Suveranului Pontif ajutor ca să-i aducem acasă pe copiii ucraineni care sunt deportaţi în Rusia într-un mod criminal”, a spus el.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3656 secunde