Punct terminus unui an școlar ca o "glumă proastă", finalizat cu greva care a afectat… materia

1253
Degeaba a debutat mai devreme față de anii anteriori, pe 5 septembrie 2022, pentru că „modularul” 2022-2023 tot avea să numere mai puține zile de cursuri.



Premisa de la care s-a plecat cu implementarea modulelor, respectiv alternarea cu perioade de pauză mai dese, a fost bine primită, dar din cauza zilelor de sărbătoare legale, a „punților” și zilelor în care au fost programate simulări, s-a creat o intermitență care pur și simplu a fărâmițat procesul de învățare-predare.

Reamintim că, până în 1998, anii școlari au fost organizați în trei trimestre, din 1999 au intervenit cele două semestre, iar din iunie 2022 – cele cinci module.

La cele cinci vacanțe ale elevilor introduse în premieră în învățământul românesc, s-au mai acordat anul acesta, prin Codul Muncii, alte șase zile libere care – ce noroc! - s-au „brodit” în timpul anului școlar: 30 noiembrie (Sf. Andrei), 1 decembrie, 24 ianuarie (cu punte – împreună cu ziua de 23 ianuarie liberă), 1 mai. De asemenea, elevii și profesorii au fost liberi, conform contractului colectiv de muncă la nivel de sector, și de Ziua Învățătorului, pe 5 octombrie.

„Bonus”, la finele lunii mai, avea să intervină declanșarea grevei generale, care a durat din 22 mai până pe 12 iunie. În cele trei săptămâni de grevă s-au mai petrecut niște libere, de Ziua Copilului și de Rusalii, dar cine le-a mai contorizat, când învățământul a fost răvășit de nemulțumirile cadrelor didactice și nedidactice.


La toate acestea s-au adăugat și orele libere… neașteptate, oferite multor elevi în perioadele în care colegii lor au susținut simulări ale examenelor naționale. Iar în județul Constanța au fost chiar lunare.

Pe de altă parte, de-a lungul întregului an școlar 2022-2023, unii părinți s-au plâns că cele două programe – Școala Altfel și Școala Verde – au fragmentat și mai mult anul școlar. Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților, afirma că, la un an școlar cu puține zile de cursuri, cele două „școli” nu reprezintă un alt fel de învățare pentru toți elevii, pentru că unii profesori nu au idei pe care să le pună în aplicare, nici sprijin și nici resurse didactice sau financiare.

Una peste alta, s-a mai dus un an școlar experimental, în care copiii noștri au fost cobai, un an școlar finalizat pe repede-înainte, cu materie rămasă nepredată.

Anul școlar viitor va începe pe 11 septembrie, iar vacanțele vor fi în următoarele intervale: sâmbătă, 28 octombrie 2023, până duminică, 5 noiembrie 2023; sâmbătă, 23 decembrie 2023, până duminică, 7 ianuarie 2024; o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene, în perioada 12 februarie – 3 martie 2024; sâmbătă, 27 aprilie 2024, până marți, 7 mai 2024; sâmbătă, 22 iunie 2024, până duminică, 8 septembrie 2024.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5581 secunde