Doar 11 state membre ale NATO au atins în 2023 ţinta de 2% din PIB pentru bugetul Apărării

280
Doar 11 state membre ale NATO au atins în 2023 ţinta de 2% din PIB pentru bugetul Apărării - raport-nato-2023-1710441780.jpg

Articole de la același autor

Statele membre ale NATO au continuat anul trecut să-şi crească bugetele apărării, să-şi dezvolte forţele şi capabilităţile şi să contribuie la operaţiunile, misiunile şi activităţile aliate, potrivit raportului pentru anul 2023 al secretarului general al Alianţei, Jens Stoltenberg.


Ţinta alocării a cel puţin 2% din PIB pentru Apărare a fost atinsă anul trecut de 11 state membre ale NATO, număr care ar urma să crească anul acesta la 18 - din cele 32 de ţări membre, în urma aderării Finlandei şi Suediei la Alianţă -, după ce în 2014 numai trei atingeau această ţintă.
Acestea sunt Polonia, Statele Unite, Grecia, Finlanda, România, Ungaria, Letonia, Estonia, Lituania, Marea Britanie și Slovacia.


Bugetele militare ale statelor membre în NATO au însumat anul trecut circa 1.100 de miliarde de dolari, din care două treimi, respectiv 67%, reprezintă bugetul SUA pentru Apărare, în timp ce PIB-ul SUA reprezintă mai mult de jumătate (53%) din PIB-ul total al statelor membre ale NATO. În termeni reali, pe ansamblul Alianţei, cheltuielile pentru apărare au crescut în 2023 cu 11% faţă de anul 2022.


"(În timp ce) războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei continuă, există un nou război în Orientul Mijlociu, iar aliaţii se confruntă cu o competiţie tot mai mare din partea statelor autoritare, inclusiv China. În plus, ne confruntăm în continuare cu o serie de alte ameninţări la adresa securităţii noastre, inclusiv terorismul, atacurile cibernetice şi schimbările climatice. Lumea a devenit mai periculoasă, dar NATO este mai puternică", scrie Stoltenberg în raport.


Susţinerea în continuare a Ucrainei de către NATO în războiul cu Rusia "nu este un act de caritate, ci este în interesul propriei noastre securităţi", a indicat în document secretarul general al Alianţei. "Dacă (preşedintele rus Vladimir) Putin învinge, aceasta ar transmite un semnal periculos către alţi lideri autoritari în lume că-şi pot atinge obiectivele prin război şi violenţă", consideră Stoltenberg.


În acest timp, "China ne urmăreşte acţiunile cu atenţie", semnalează el.


"Anul 2024 marchează a 75-a aniversare a Alianţei NATO. În toţi aceşti ani, legătura între Europa şi America de Nord a menţinut naţiunile şi popoarele noastre în siguranţă. La summitul de la Washington, în iulie, vom transmite un puternic mesaj de unitate, solidaritate şi hotărâre - pentru a preveni războiul şi prezerva pacea", notează Stoltenberg în încheiere.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5257 secunde