Jens Stoltenberg avertizează Europa să nu se bazeze doar pe ea însăşi pentru apărare

94
Jens Stoltenberg avertizează Europa să nu se bazeze doar pe ea însăşi pentru apărare - 1-1707990130.jpg

Articole de la același autor

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat Europa să nu încerce să se bazeze doar pe însăşi pentru apărare, după ce comentarii ale lui Donald Trump au declanşat o nouă dezbatere cu privire la faptul dacă aceasta poate continua să conteze pe protecţie din partea Statelor Unite, transmite agenţia Reuters.

„Uniunea Europeană nu poate apăra Europa. 80% din cheltuielile de apărare ale NATO vin de la aliaţi NATO din afara UE”, a afirmat Jens Stoltenberg.

El a mai spus că este clar că securitatea Europei depinde nu doar de ea însăşi, ci şi de membri NATO precum Statele Unite, Canada, Turcia, Norvegia şi Islanda.

„La o simplă privire pe hartă, este evident că toate aceste state, aliaţi din afara UE, sunt vitale pentru protecţia Europei. Orice încercare de a deconecta Europa de America de Nord va diviza de asemenea Europa”, a spus secretarul general al NATO.

Multe ţări europene, mai ales din Europa de Est, văd în SUA principalul lor garant de securitate şi s-ar opune oricărui gest de a schimba situaţia.

Fostul preşedinte Donald Trump, favorit să devină candidatul republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie, a declanşat critici aspre din partea unor lideri occidentali după ce a spus că SUA nu ar apăra membrii NATO care nu au cheltuit suficient pentru apărare, şi chiar ar încuraja Rusia dacă i-ar ataca.

Mulţi politicieni europeni au spus că afirmaţiile lui Trump au fost un semnal de alarmă care ar trebui să acţioneze ca un impuls pentru Europa să facă mai mult pentru a se putea apăra singură.

Stoltenberg a afirmat că membrii europeni ai NATO trebuie să facă mai mult pentru a-şi întări capacităţile de apărare şi că acţionează în această direcţie. Însă, a spus el, aceasta ar trebui să se petreacă într-un cadru transatlantic.

Secretarul general a mai declarat că aliaţii europeni vor investi echivalentul a 380 miliarde în apărare în acest an, majorându-şi cheltuielile militare până la un procent estimat de 2% din PIB total în 2024, comparativ cu 1,85% în 2023. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4716 secunde