Deputaţii turci au aprobat Protocolul de aderare a Suediei la NATO

161
Deputaţii turci au aprobat Protocolul de aderare a Suediei la NATO - turcia-suedia-1703681827.jpg

Articole de la același autor

Deputaţii turci au deschis marţi porţile NATO pentru Suedia şi ar urma să valideze definitiv intrarea acestei ţări în Alianţa Nord-Atlantică fără întârziere, după aprobarea Protocolului de aderare în schimbul unui posibil angajament american privind avioanele F-16, relatează AFP.

Comisia pentru Afaceri Externe a parlamentului de la Ankara a aprobat textul după 19 luni de suspans şi l-a transmis Adunării Plenare pentru adoptare definitivă, o formalitate care ar urma să aibă loc în următoarele ore sau zile, dar la un moment - sau o dată - care nu a fost încă precizat.

Turcia şi Ungaria au blocat calea Suediei în procesul de aderare la NATO, multiplicând cererile şi pretextele pentru a-şi justifica reticenţele.

Ministrul de externe suedez Tobias Billström a salutat decizia luată în această seară de Ankara.

„Suntem încântaţi să devenim membri ai NATO”, a declarat el pentru canalul public de televiziune SVT Nyheter.

Suedia şi-a depus candidatura în acelaşi timp cu Finlanda, care a devenit în acest an cel mai nou membru al Alianţei Nord-Atlantice conduse de SUA, ca răspuns la invazia rusă din Ucraina, începută în februarie 2022.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat în octombrie că va trimite parlamentului de la Ankara cererea de a ratifica aderarea Suediei la Alianţă. Însă luna aceasta, el a condiţionat ratificarea de aprobarea de către Congresul SUA a vânzării de avioane F-16 pentru armata turcă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4969 secunde