Funeralii naţionale! Fostul preşedinte al Iranului, Ebrahim Raisi, va fi înhumat joi

119
Funeralii naţionale! Fostul preşedinte al Iranului, Ebrahim Raisi, va fi înhumat joi - 1-1716363883.jpg

Articole de la același autor

Zeci de mii de iranieni s-au adunat, miercuri, la primele ore ale dimineţii, în centrul Teheranului, pentru a-i aduce un ultim omagiu preşedintelui iranian Ebrahim Raisi, a anunţat televiziunea de stat a Iranului, informează agenţia AFP.

Agitând portrete ale preşedintelui defunct şi drapele iraniene, mulţimea s-a adunat în jurul Universităţii din Teheran, unde ghidul suprem al Republicii islamice, ayatollahul Ali Khamenei, a condus rugăciunea de la ceremonia de rămas bun pentru Ebrahim Raisi, decedat la 63 de ani, împreună cu alte şapte persoane într-un accident de elicopter, printre care şeful diplomaţiei, Hossein Amir-Abdollahian.

Miercuri a fost declarată zi liberă şi locuitorii din Teheran au primit mesaje pe telefoane prin care erau îndemnaţi să asiste la funeraliile „martirului”.

Autorităţile iraniene au decretat cinci zile de doliu naţional, pregătind în acelaşi timp procesul de înlocuire a lui Raisi, care fusese preşedinte al Iranului din 2021. Una dintre atribuţiile preşedintelui interimar, Mohammad Mokhber (68 de ani), este să pregătească alegerile prezidenţiale, care vor avea loc pe 28 iunie.

Prevăzute să dureze până joi, funeraliile au început, marţi, la Tabriz, mare oraş din nord-vestul Iranului, lângă care s-a produs accidentul.

Cele opt sicrie acoperite cu drapelul iranian au fost apoi transferate în oraşul sfânt Qom, la sud de capitală, unde o mulţime imensă a asistat la ceremonie.

Numeroase şi imense portrete cu „martirul” Ebrahim Raisi au fost arborate şi agăţate în locuri publice în principalele oraşe ale Iranului.

Preşedintele defunct va fi înhumat, joi, la Machhad, oraşul său natal.

XXX

Iranul a inaugurat noua Adunare a Experţilor, un organ alcătuit din 88 de clerici aleşi pentru mandate de opt ani şi însărcinaţi cu alegerea liderului suprem al Republicii Islamice în cazul decesului acestuia. Actualul lider suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, are vârsta de 85 de ani.

La reuniunea Adunării Experţilor, la conducerea acesteia a fost ales pentru un mandat de doi ani un cleric şiit în vârstă de 93 de ani, Mohammad Ali Kermani, care-l înlocuieşte pe un altul în vârstă de 97 de ani, Ahmad Jannati. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4544 secunde