Geert Wilders anunţă că nu va fi prim-ministru al Olandei

101
Geert Wilders anunţă că nu va fi prim-ministru al Olandei - 1-1710408116.jpg

Articole de la același autor

Liderul olandez islamofob de extremă dreapta, Geert Wilders, a anunţat că nu va fi prim-ministru din cauza lipsei de sprijin din partea partidelor politice cu care încearcă să formeze o coaliţie guvernamentală, relatează agenţia AFP.

„Nu pot deveni prim-ministru decât dacă toate partidele din coaliţie mă susţin. Nu a fost cazul”, a declarat Wilders, la aproape patru luni de la alegerile legislative.

Liderii celor patru partide olandeze de centru-dreapta şi de extremă dreapta, inclusiv Geert Wilders, care conduce Partidul Libertăţii (PVV), formaţiunea de extremă dreapta câştigătoare a alegerilor legislative în noiembrie, discută în prezent un acord de coaliţie în care niciunul dintre ei să nu fie premier şi să rămână toţi în parlament, pentru a debloca astfel negocierile de formare a unei alianţe de guvernare.

Negocierile au fost de altfel de la început dificile între cele patru partide participante, Partidul Libertăţii (PVV), Noul Contract Social (NSC), Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD - formaţiunea liberală a premierului în exerciţiu Mark Rutte) şi formaţiunea de extremă dreapta Mişcarea Fermier-Cetăţean (BBB), care împreună ar avea 88 din cele 150 de mandate ale camerei inferioare a parlamentului olandez.

Formaţiunile NSC şi VVD au fost mereu reticente să colaboreze cu Wilders, care în campania electorală a criticat „dictatele” UE, a cerut expulzarea migranţilor ilegali, interzicerea şcolilor musulmane, a Coranului şi moscheilor în Olanda, precum şi convocarea unui referendum pentru un Nexit în vederea ieşirii Olandei din UE, după modelul Brexit-ului. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.9986 secunde