Legea privind detenţia migranţilor, declarată neconstituţională în Lituania

126
Legea privind detenţia migranţilor, declarată neconstituţională în Lituania - 1-1686209528.jpg

Articole de la același autor

Curtea Constituţională a Lituaniei a declarat neconstituţională legea din 2021 care le permite autorităţilor să ţină închişi toţi migranţii timp de până la şase luni în centre de detenţie dacă numărul lor creşte, transmite agenţia Reuters.

Măsura a avut ca scop descurajarea migranţilor să traverseze în număr mare graniţa dinspre Belarus, dar a provocat proteste din partea unor organizaţii umanitare.

Prim-ministrul Ingrida Simonyte a afirmat că această politică îi va împiedica pe migranţi să se îndrepte ilegal spre statele mai bogate din vestul Uniunii Europene, destinaţia preferată de marea majoritate a migranţilor intraţi pe teritoriul UE în ultimii ani.

În hotărârea sa, Curtea Constituţională arată că deputaţii aveau dreptul să legifereze ţinerea în detenţie a migranţilor întrucât numărul lor crescuse, însă parlamentarii au încălcat Constituţia atunci când au interzis evaluarea individuală a situaţiei migranţilor şi le-au luat acestora dreptul de a se adresa justiţiei.

„Legislatorii au restricţionat dreptul la libertate mai mult decât era necesar pentru a-şi atinge scopurile”, a declarat preşedintele Curţii, dând citire verdictului. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6389 secunde