Londra, summitul NATO şi Finlanda. Turneu diplomatic al lui Biden, între 9 şi 13 iulie, în Europa

158
Londra, summitul NATO şi Finlanda. Turneu diplomatic al lui Biden, între 9 şi 13 iulie, în Europa - 1-1688371496.jpg
Preşedintele american Joe Biden va întreprinde un turneu diplomatic în Europa, între 9 şi 13 iulie, urmând să viziteze mai întâi Marea Britanie, să fie prezent la summitul NATO din Lituania şi apoi va ajunge în Finlanda, a anunţat Casa Albă, transmite agenţia AFP.

Liderul de la Washington se va întâlni cu regele Charles al III-lea şi cu premierul britanic Rishi Sunak la Londra, înainte de a participa la summitul NATO de la Vilnius, pe 11 şi 12 iulie, a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Karine Jean-Pierre.

La Helsinki, Joe Biden va participa la un summit al SUA cu liderii ţărilor nordice.

XXX

Preşedintele american Joe Biden îl va primi, miercuri, la Casa Albă, pe şeful guvernului de la Stockholm, Ulf Kristersson pentru a discuta despre aderarea Suediei la NATO, precum şi despre sprijinul pentru Ucraina, a anunţat executivul american.

„Cei doi vor reafirma că Suedia trebuie să adere la NATO cât mai curând posibil şi vor discuta despre angajamentul lor comun de a sprijini Ucraina”, a indicat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, într-un comunicat.

Suedia este invitată din iunie 2022 să adere la NATO, dar candidatura sa, ce trebuie ratificată de toate cele 31 de state membre, este blocată de Turcia şi Ungaria.

Joi, la Bruxelles, vor avea loc discuţii cu privire la aderarea Suediei la Alianţă, în prezenţa reprezentanţilor Suediei şi Turciei.

Un nou incident a răcit şi mai mult relaţiile între cele două state în această săptămână. Un irakian a dat foc, săptămâna trecută, unui exemplar al Coranului în faţa principalei moschei din Stockholm, ceea ce a provocat indignare în lumea musulmană şi critici severe ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan la adresa Suediei, care autorizase protestul irakianului.

Conform purtătoarei de cuvânt a Casei Albe, Joe Biden şi Ulf Kristersson vor aborda de asemenea „cooperarea în creştere în materie de securitate”.

Întâlnirea va oferi şi ocazia de a „întări coordonarea transatlantică cu privire la China”, a mai precizat ea. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.8305 secunde