Lotte de Beer, prima femeie care conduce Opera Populară din Viena

61
Lotte de Beer, prima femeie care conduce Opera Populară din Viena - fondfemeieoperaviena-1662134062.jpg
Olandeza Lotte de Beer a preluat vineri conducerea Operei Populare (Volksoper) din Viena, devenind prima femeie care ocupă această funcţie într-un mediu profesional pe care ea îl consideră încă dominat de patriarhat, informează AFP.

Născută în Ţările de Jos, această regizoare de 41 de ani, care a fost recompensată cu premiul Revelaţia Anului la gala International Opera Awards din 2015, a fost invitată de atunci să monteze spectacole pe marile scene europene.

Artistă experimentală, Lotte de Beer doreşte să creeze legături cu publicul tânăr, potrivit unui interviu acordat în 2021, şi spune că se simte, în mod paradoxal, mai marginalizată pe măsură ce devine o personalitate tot mai importantă în universul producţiilor lirice.


Desemnarea ei pentru cinci ani la conducerea Volksoper din Viena de către secretarul de stat pentru Ecologie şi Cultură din Austria, Andrea Mayer, este cu atât mai importantă pentru ea, deoarece va putea în acest fel să-şi stabilească propriile reguli.

Lotte de Beer doreşte să adapteze programul instituţiei vieneze la vremurile schimbătoare de astăzi.

„Cât timpurile sunt bune, arta ar trebui să îi zguduie pe oameni şi să îi trezească”, a dezvăluit ea într-o declaraţie publicată pe site-ul instituţiei vieneze.

„Însă atunci când lucrurile devin sumbre şi nesigure în jurul nostru, poate că ar fi mai bine ca arta să îi distreze pe oameni”, a adăugat ea, dorind să spargă barierele dintre operă, operetă şi comedie muzicală.

Opera Populară din Viena a fost vopsită în roz pentru a semnala trecătorilor schimbarea efectuată la nivelul conducerii sale şi pentru a-i invita pe spectatori să vină în sălile sale pentru a vedea la vie en rose cu ocazia reprezentaţiilor pe care le are în program.


Lotte de Beer intenţionează să regizeze ea însăşi mai multe proiecte pe an şi va combina în această toamnă două creaţii semnate de Ceaikovski, opera „Iolanta“ şi baletul „Spărgătorul de nuci”, pentru a face din ele o singură producţie.

Inaugurată în 1898 cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a urcării pe tron a împăratului Franz Iosef I al Austriei, Volksoper are menirea de a atrage un public mai puţin elitist decât cel al Operei Naţionale din Viena (Staatsoper).

La conducerea Volksoper s-au succedat 23 de directori în 124 de ani, inclusiv baritonul de origine română Ioan Holender.

Lotte de Beer îi urmează în această funcţie actorului german Robert Meyer, care a rămas 15 ani la conducerea instituţiei vieneze, stabilind un record din acest punct de vedere.Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.436 secunde