Mii de oameni au manifestat împotriva premierului Netanyahu, la Tel Aviv

189
Mii de oameni au manifestat împotriva premierului Netanyahu, la Tel Aviv - 1-1675586142.jpg
Mii de persoane au manifestat, sâmbătă, în centrul Tel Avivului, pentru a cincea săptămână consecutiv, împotriva controversatelor reforme judiciare avute în vedere de guvernul premierului israelian Benjamin Netanyahu, comentează agenţia AFP, consultată de Agerpres.

Fluturând drapelul israelian albastru şi alb, numeroşi manifestanţi au invadat strada Kaplan din centrul oraşului cu pancarte pe care se putea citi că noul guvern este o „ameninţare la adresa păcii mondiale”. Pe o altă pancartă figura un apel la „salvarea democraţiei Israelului de Netanyahu”.

Manifestaţii au loc în fiecare sâmbătă seară de când guvernul Netanyahu a intrat în funcţie în decembrie.

La începutul lui ianuarie, ministrul Justiţiei, Yariv Levin, a anunţat un proiect de reformă care cuprinde introducerea unei clauze „derogatorii” permiţând parlamentului să anuleze cu majoritate simplă o decizie a Curţii Supreme.

Această reformă urmăreşte să crească puterea aleşilor asupra celei a magistraţilor şi, potrivit adversarilor săi, pune în pericol caracterul democratic al statului Israel.

Tot în ianuarie, Netanyahu a fost nevoit, sub presiunea justiţiei, să-l demită din funcţie pe numărul doi al guvernului Arie Dery, condamnat pentru evaziune fiscală. Netanyahu însuşi este judecat pentru corupţie în mai multe dosare şi procesul său este în curs.

În Israel, premierul nu dispune de nicio imunitate judiciară, dar nu trebuie să demisioneze ori să se retragă pe durata procesului său.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6794 secunde