Parlamentul European dă undă verde pentru aderarea UE la Convenţia de la Istanbul

104
Parlamentul European dă undă verde pentru aderarea UE la Convenţia de la Istanbul - 1-1683784863.jpg

Articole de la același autor

Parlamentul European a aprobat aderarea Uniunii Europene la Convenţia de la Istanbul care pedepseşte violenţele împotriva femeilor, cerând celor şase state membre ale blocului comunitar care nu au ratificat acest tratat internaţional să o facă fără întârziere, relatează agenţia AFP.

„Este un vot pentru acele milioane de femei care trăiesc în violenţă, în frică şi lipsă de securitate, şi spunem acum că Europa are o toleranţă zero faţă de violenţa la adresa femeilor”, a declarat eurodeputata suedeză Arba Kokalari (grupul PPE, dreapta), co-raportor.

„Faceţi-o pentru bunicile, mamele, fiicele, soţiile voastre”, ceruse alt co-raportor, polonezul Lukasz Kohut (grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor), înainte ca europarlamentarii să dea undă verde, cu o foarte largă majoritate, celor două texte supuse votului.

Această ratificare de către UE, care va trebui încă să fie asumată formal de statele membre în iunie, este totodată simbolică din cauza efectelor sale limitate.

Convenţia de la Istanbul, adoptată în 2011 şi intrată în vigoare în 2014, este un tratat internaţional al Consiliului Europei - organizaţie paneuropeană care grupează 46 de ţări - stabilind norme obligatorii juridic pentru prevenirea şi combaterea violenţelor împotriva femeilor.

Ea obligă în special guvernele să adopte o legislaţie care pedepseşte violenţa faţă de femei, hărţuirea sexuală, mutilările genitale feminine, mariajul forţat şi prevede adăposturi pentru victimele violenţelor.

Uniunea Europeană a semnat Convenţia în 2017, dar a întârziat cu ratificarea ei din lipsa consensului între statele membre.

21 de ţări din UE au ratificat-o, dar, dintre ele, Polonia şi-a anunţat intenţia de a se retrage.

Şase ţări (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania şi Slovacia) au refuzat să o ratifice. Aceste ţări denunţă, între altele, menţiunea cuvântului „gen” în acest tratat şi incitarea la promovarea în programele de învăţământ a „rolurilor de gen non-stereotipice”.

Eurodeputaţii au subliniat că aderarea UE la Convenţia de la Istanbul nu scuteşte cele şase state membre, care nu au ratificat-o, să o facă, presându-le să iniţieze un astfel de demers fără întârziere, pentru ca acest tratat să poată „să protejeze femeile în toată amploarea domeniului de aplicare prevăzut”.

În total, Convenţia de la Istanbul a fost ratificată de 37 de ţări, ultimele făcând-o Ucraina şi Regatul Unit, în 2022.

Turcia este singura ţară care a ieşit din această convenţie, în 2021. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5182 secunde