Legea ungară privind avertizorii de integritate: Cinci grupuri europarlamentare solicită un răspuns ferm din partea CE

88
Legea ungară privind avertizorii de integritate: Cinci grupuri europarlamentare solicită un răspuns ferm din partea CE - 1-1682320342.jpg

Articole de la același autor

Majoritatea grupurilor politice din Parlamentul European i-au cerut Comisiei Europene „să utilizeze toate instrumentele” avute la dispoziţie pentru a soluţiona problema legii ungare privind avertizorii de integritate, act normativ ce le permite cetăţenilor să-i denunţe anonim pe cei care „pun la îndoială” concepţia despre căsătorie, familie şi gen, transmite agenţia DPA.

Într-o scrisoare comună, consultată de agenţia de presă germană, liderii grupurilor PPE, S&D, Renew Europe, Verzilor şi Stângii i-au solicitat şefei executivului comunitar, Ursula von der Leyen, să dea un răspuns ferm autorităţilor ungare cu privire la această chestiune.

În mod suprinzător, legea a fost blocată vineri de preşedinta Ungariei, Katalin Novak, o confidentă a premierului Viktor Orban.

Noua lege conţine un amendament, la o lege din 2014, care extinde lista domeniilor pentru care cetăţenii pot raporta.

În scopul „protejării modului de viaţă maghiar”, amendamentul autorizează astfel denunţarea „oricărei puneri sub semnul întrebării a căsătoriei”, înscrisă în Constituţie din 2019 ca fiind uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

De asemenea, încurajează denunţul persoanelor care neagă „dreptul copiilor la o identitate corespunzătoare sexului lor la naştere”. Legea a interzis studiile de gen, înregistrarea schimbărilor de sex la starea civilă şi adopţia de către cuplurile homosexuale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4309 secunde