Parlamentul polonez va evalua compensațiile de război cerute Germaniei

169
Parlamentul polonez va evalua compensațiile de război cerute Germaniei - parlament-1506864737.jpg
Conservatorii la putere în Polonia au înființat o comisie parlamentară însărcinată să examineze valoarea compensațiilor legate de-Al Doilea Război Mondial pe care le cer Germaniei, a anunțat președintele acestei comisii, scrie AFP, consultată de Agerpres. 
"Vrem să ne începem activitatea în parlamentul polonez care se va încheia cu o analiză a sumei estimate pe care Germania o datorează Poloniei", a declarat șeful comisiei, Arkadiusz Mularczyk. 


Acest parlamentar din cadrul partidului conservator Lege și Justiție (PiS) a adăugat că nu a fost stabilit niciun termen legat de rezultatul evaluării.


Chestiunea compensațiilor de război germane, considerată ca încheiată de mai mulți ani, a fost relansată, la 28 iulie, de șeful partidului conservator naționalist aflat la putere, Jaroslaw Kaczynski. 


În cursul lunii septembrie, premierul polonez Beata Szydlo, provenită tot din rândurile PiS, a apreciat că țara sa are dreptul la compensații. Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a răspuns la acea dată că problema a fost reglată deja când "Polonia a adoptat o decizie cu caracter obligatoriu, în august 1953, pentru a renunța la noi compensații de război". 


Guvernul conservator de la Varșovia contestă validitatea acordului din 1953, un dictat impus de Uniunea Sovietică, în opinia sa. 


Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3432 secunde