Preşedintele Ciprului pledează pentru o reglementare paşnică şi o reunificare a insulei divizate

128
Preşedintele Ciprului pledează pentru o reglementare paşnică şi o reunificare a insulei divizate - 1-1695278186.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele Republicii Cipru, Nikos Christodoulides, a pledat, în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite, pentru o reglementare paşnică şi o reunificare a acestei insule divizate de o jumătate de secol, informează agenţia AFP.

„Este demult timpul ca Naţiunile Unite să devină o forţă motrice pentru dialog, numind iniţial un emisar asupra problemei cipriote, pentru a pregăti terenul pentru reluarea negocierilor”, a pledat Christodoulides. „Naţiunile Unite şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, au o responsabilitate prevăzută în Carta Naţiunilor Unite, de a acţiona drept catalizatori de pace în Cipru”, a insistat preşedintele cipriot.

Cipru este divizat printr-o linie de demarcaţie controlată de ONU, după ce armata turcă invadase, în 1975, o treime din teritoriul insulei, în nord, ca reacţie la o lovitură de stat a naţionaliştilor ciprioţi-greci care doreau să alipească ţara de Grecia. Republica Turcă a Ciprului de Nord, autoproclamată şi recunoscută doar de Turcia, este locuită de ciprioţi-turci şi de colonişti turci, în timp de Republica Cipru, membră a Uniunii Europene, este populată de ciprioţi-greci, în partea de sud. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3545 secunde