Reconstrucția Notre Dame intră în linie dreaptă. Când are loc deschiderea

300
Mai este doar un an până la marele eveniment al redeschiderii catedralei, iar constructorii și președintele Emmanuel Macron au promis că lucrările sunt în grafic, scrie CNN.


Săptămâna trecută, turla catedralei Notre Dame din Paris, încoronată de un cocoș de aur nou-nouț, și-a recăpătat locul pe acoperișul clădirii aflate în proces de reconstrucție.


Aproape 500 de meșteri sunt ocupați în prezent cu aceste lucrări de reconstrucție, muncind pentru a se asigura că monumentul parizian este gata pentru marea redeschidere, în mai puțin de un an. Cu ocazia unei vizite recente pe șantier, președintele Emmanuel Macron a promis că lucrările sunt „în grafic” pentru ca Notre Dame să se redeschidă pentru public pe 8 decembrie 2024, la cinci ani și șapte luni de la incendiul care a distrus mari părți din clădirea veche de 860 de ani, în aprilie 2019.


„Până la Jocurile Olimpice (în iulie), ne așteptăm să ridicăm schelele de pe partea superioară a turlei și să finalizăm cea mai mare parte a acoperișului, astfel încât parizienii și vizitatorii din întreaga lume să poată vedea cât de aproape este catedrala de redeschidere”, a declarat Philippe Jost de la „Rebâtir Notre-Dame de Paris” (organismul public responsabil de conservarea și restaurarea catedralei), în fața Parlamentului francez la 13 decembrie.


Un efort monumental Potrivit site-ului „Revivre Notre-Dame”, aproape 250 de companii și ateliere de artă din întreaga Franță sunt în prezent mandatate să „lucreze pentru renașterea catedralei”.


La uriașul efort participă tâmplari, pietrari, schelari, sculptori, aurari, sticlari și chiar constructori de orgi, care restaurează cele 8.000 de tuburi și 115 registre ale celei mai mari orgi din Franța.


După incendiul din 2019, primii doi ani de muncă au fost dedicați punerii în siguranță a clădirii, finalizării studiilor de proiect și atribuirii licitațiilor. Apoi, faza de restaurare a început oficial în septembrie 2021.


În ultimele luni, cele mai vizibile progrese au fost făcute în ceea ce privește restaurarea cadrului acoperișului, a turlei și a marilor galerii superioare.


Alban Dubois, care lucrează ca ospătar la Cafe Panis, chiar peste drum de Notre Dame, a observat progresul zilnic de la locul său de muncă.


Dubois a declarat pentru CNN că era la fața locului în ziua incendiului și își amintește că a privit șocat cum flăcările au cuprins biserica, iar ferestrele restaurantului său deveneau din ce în ce mai fierbinți. „Oamenii s-au adunat și priveau neputincioși”, a spus el, „unii oameni plângeau, totul a fost foarte trist”. Acum, Dubois așteaptă cu nerăbdare redeschiderea catedralei și crede că o mulțime de oameni vor trece pe acolo pentru a o vizita. „Va fi un pic ca o inaugurare”, a spus el.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6727 secunde