Scoţia a marcat încoronarea regelui Charles al III-lea şi a reginei Camilla

185
Scoţia a marcat încoronarea regelui Charles al III-lea şi a reginei Camilla - 23070513580506kingcharlesscotlan-1688573484.jpg

Articole de la același autor

Scoţia a marcat miercuri încoronarea regelui Charles al III-lea şi a soţiei lui, Camilla, printr-o procesiune amplă, un survol de onoare şi o slujbă de recunoştinţă, potrivit Reuters.


Charles şi Camilla au fost încoronaţi în luna mai la Abaţia Westminster din Londra în faţa a circa 100 de lideri mondiali în cadrul celei mai fastuoase ceremonii britanice din ultimele şapte decenii.


Regele Charles, în vârstă de 74 de ani, i-a succedat la tronul Regatului Unit şi al altor 14 state mamei lui, regina Elisabeta a II-a, care a murit în septembrie anul trecut.


Pentru a marca realitatea istorică a faptului că Anglia şi Scoţia au avut monarhi diferiţi înainte de unirea coroanelor, în 1603, încoronarea a fost marcată miercuri printr-o ceremonie scoţiană separată.


O procesiune populară, la care au participat circa 100 de persoane reprezentând diferite aspecte ale vieţii scoţiene, precum şi o procesiune regală, la care au luat parte sute de angajaţi ai casei regale, s-a desfăşurat de-a lungul Royal Mile din Edinburgh.


În cadrul unei slujbe de recunoştinţă oficiată la catedrala St Giles, lui Charles i s-au înmânat bijuteriile coroanei Scoţiei, printre care şi noua sabie Elizabeth, botezată după regina Elisabeta a II-a şi confecţionată pentru a o înlocui pe cea dăruită lui Iacob al IV-lea al Scoţiei de papa Iulius în 1507, dar care acum este prea fragilă pentru a fi folosită.


“Bijuteriile coroanei Scoţiei au o semnificaţie istorică imensă şi au fost prezente la numeroase ceremonii istorice în ultimii 500 de ani”, a precizat prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf.


“Concepută şi confecţionată cu migală de unii dintre cei mai talentaţi artizani scoţieni, sabia Elizabeth este un tribut adus regretatei suverane Elisabeta cu prilejul întâmpinării de către Scoţia a noului rege şi a noii regine”, a mai spus el.


Piatra Destinului, simbol istoric al monarhiei şi identităţii naţionale scoţiene, a fost adusă în catedrală cu prilejul serviciului religios, prilej pentru care regele a comandat cinci noi piese musicale, informează TVR.


Charles a fost însoţit de fiul cel mare şi moştenitorul tronului, William, şi de soţia acestuia, Kate.


Ceremonia a fost marcată de 21 de salve de tun trase din castelul Edinburgh, iar procesiunea a revenit la palatul Holyroodhouse. Echipa de acrobaţii Red Arrows a marcat evenimentul printr-un survol.


Aşa cum s-a întâmplat şi la ceremonia de încoronare de la Londra, au existat proteste organizate de republicani pe traseul Royal Mile.


“Parada de vanitate inutilă din Edinburgh îi va costa pe contribuabilii scoţieni milioane de lire sterline. Şi pentru ce? Ca Charles să poată fi din nou, pentru o zi, în centrul atenţiei?'', a spus Graham Smith, directorul executiv al grupări antimonarhiste Republic, care a fost reţinut de forţele de ordine la ceremonia de încoronare din mai.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5079 secunde