Şefa diplomaţiei norvegiene îndeamnă Ungaria şi Turcia să aprobe aderarea Suediei la NATO

262
Şefa diplomaţiei norvegiene îndeamnă Ungaria şi Turcia să aprobe aderarea Suediei la NATO - 1-1685602565.jpg
Şefa diplomaţiei norvegiene, Anniken Huitfeldt, a făcut apel la Ungaria şi Turcia să finalizeze ratificarea candidaturii Suediei la alianţa militară occidentală NATO, relatează agenţia Reuters.

„Nu există absolut niciun motiv pentru a ţine în loc Suedia”, a declarat Huitfeldt la o conferinţă de presă în marja reuniunii miniştrilor de externe aliaţi de la Oslo.

Ea a asigurat că Suedia îndeplineşte toate criteriile şi ar trebui să devină membră cu drepturi depline a Alianţei înainte de summitul NATO din iulie, de la Vilnius.

Suedia şi vecina sa Finlanda au solicitat, anul trecut, să adere la NATO ca reacţie la invazia rusă din Ucraina, dar procesul a fost ţinut în loc de Turcia şi Ungaria. Ankara a acuzat în special Suedia de pasivitate în faţa „teroriştilor” kurzi refugiaţi în această ţară, cerând extrădări asupra cărora, totuşi, guvernul nu are ultimul cuvânt. În ce o priveşte, Budapesta a menţionat neînţelegeri cu Suedia privind fondurile UE. Între timp, Finlanda a devenit, la începutul lui aprilie, al 31-lea membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Şefa diplomaţiei norvegiene a subliniat pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, că „Ucraina şi aliaţii NATO vor decide când să devină membră Ucraina, iar acest lucru nu va depinde de Moscova”.

Săptămâna trecută, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat clar că Ucraina nu va putea adera la Alianţă atâta timp cât războiul contra Rusiei continuă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6632 secunde