Seulul a ordonat evacuarea civililor de pe două insule, după ce Phenianul a tras circa 200 de obuze de artilerie

118
Seulul a ordonat evacuarea civililor de pe două insule, după ce Phenianul a tras circa 200 de obuze de artilerie - fond-seul-1704464864.jpg

Articole de la același autor

Seulul a ordonat vineri evacuarea locuitorilor de pe două insule situate în apropiere de Coreea de Nord, după ce Phenianul a tras circa 200 de obuze de artilerie în largul coastei sale, informează AFP.

„Armata nord-coreeană a efectuat peste 200 de tiruri vineri, între orele 09:00 şi 11:00 (12:00 şi 02:00 GMT), în zonele Jangsan-got din nordul insulei Baengnyeong şi în nordul insulei Yeonpyeong”, a declarat un responsabil al Ministerului Apărării sud-coreean.

Locuitorilor acestor două insule frontaliere sud-coreene, situate în Marea Galbenă, li s-a cerut să evacueze, potrivit unor responsabili locali. Autorităţile insulei Yeonpyeong au declarat pentru AFP că ordinul de evacuare a fost emis cu titlul de „măsură preventivă”.

În urma tirurilor de artilerie ale Phenianului, Coreea de Sud a denunţat un „act de provocare” şi a cerut ţării vecine să pună capăt acestor acţiuni, atenţionând că va răspunde prin măsuri „corespunzătoare”.

„Avertizăm ferm că Phenianul poartă întreaga responsabilitate pentru această escaladare a crizei şi cerem încetarea imediată a acestor acţiuni”, a scris Ministerul Apărării sud-coreean într-un comunicat. „Armata noastră urmăreşte şi supraveghează îndeaproape situaţia, în strânsă coordonare cu SUA”, adaugă comunicatul.

În 2010, Phenianul a lansat 170 de obuze de artilerie asupra insulei Yeonpyeong, făcând patru morţi, dintre care doi civili, în timpul primului atac nord-coreean împotriva unor civili după Războiul din Coreea (1950-1953).

Cele două Corei au demarat în 2018 un proces de apropiere, marcat de trei întrevederi între Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean de atunci, Moon Jae-in.

Însă relaţiile dintre cele două Corei s-au deteriorat puternic anul acesta, după lansarea unui satelit-spion de către Phenian, care a determinat Seulul să suspende parţial un acord militar din 2018 menit să dezamorseze tensiunile.

La finalul unei reuniuni a Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea, la sfârşitul lui decembrie, liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat accelerarea pregătirilor militare în vederea unui „război” care ar putea fi „declanşat în orice moment” în peninsulă.

De asemenea, în lungul său discurs, el a acuzat SUA de „diverse tipuri de ameninţări militare” şi a ordonat forţelor sale armate să menţină „o capacitate de răspuns zdrobitoare la război”.

Kim Jong Un a afirmat că nu mai caută reconcilierea şi reunificarea cu Coreea de Sud, subliniind „situaţia de criză persistentă şi inevitabilă” care, potrivit lui, a fost declanşată de Seul şi Washington.

În 2023, Coreea de Nord a întreprins un număr record de teste cu rachete balistice, încălcând numeroase rezoluţii ale ONU care le interzic.

De asemenea, Coreea de Nord a stipulat în Constituţie statutul său de putere nucleară şi a testat cu succes racheta balistică intercontinentală Hwasong-18, cea mai puternică din arsenalul său, capabilă să ajungă în SUA. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4966 secunde