TikToK cere o întâlnire cu oficiali români ”pentru a corecta percepțiile greșite”

212
TikToK cere o întâlnire cu oficiali români ”pentru a corecta percepțiile greșite” - img-1705688073.jpg
După ce vicepreședintele ANCOM, Pavel Popescu, a spus, miercuri, în cadrul unei emisiuni tv că aplicația chinezească TikTok este „o problemă de siguranță națională”, reprezentanții companiei, care a fost deja interzisă pe telefoanele funcționarilor publici din multe țări, cer o întâlnire cu oficialii de la București.


În luna mai a anului trecut, Consiliul Operativ de Siguranță Cibernetică a recomandat, pe baza unui raport al SRI, dezinstalarea și interzicerea aplicației chinezești pe telefoanele de serviciu. Recomandarea specialiștilor în siguranță națională nu s-a concretizat, însă.


Pavel Popescu: ”Există dovezi tehnice că datele se duc și sunt folosite în niște servere de alte guverne”


Pavel Popescu, vicepreședinte ANCOM, susține că este vorba despre lipsă de voință politică și de curaj. „Le recomand tuturor românilor să nu își instaleze TikTok. Există dovezi clare că acea aplicație folosește datele într-un mod negativ”, a spus vicepreședintele ANCOM, la Digi24.
„TikTok este o problemă de siguranță națională. Este o aplicație nu doar nocivă, dar mai mult de atât, există dovezi tehnice că datele se duc și sunt folosite în niște servere de alte guverne. În România, pe acest subiect au existat niște recomandări foarte clare cu privire la folosirea acestei aplicații”, a spus oficialul ANCOM.


TikTok: „Niciun guvern nu are acces la datele utilizatorilor noștri”


Compania contestă acuzațiile vicepreședintelui ANCOM și spune că vrea o discuție cu Guvernul României.
„Niciun guvern nu are acces la datele utilizatorilor noștri și investim 12 miliarde de euro în Proiectul Clover, un proiect lider în industrie, care va asigura stocarea datelor utilizatorilor europeni în Europa, cu monitorizări și verificări independente de către experții în securitate cibernetică de la NCC Group. Primul nostru centru de date european este deja operațional în Irlanda. Suntem disponibili să ne întâlnim cu oficialii pentru a discuta orice îngrijorare și pentru a corecta percepțiile greșite”, a transmis un reprezentant al aplicației chinezești.


SRI recomandase interzicerea aplicației chinezești pe telefoanele de serviciu Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică a luat în mai 2023 în discuție riscurile de securitate cibernetică asociate instalării și utilizării aplicației TikTok pe dispozitivele de serviciu din cadrul autorităților și instituțiilor publice.
Raportul tehnic prezentat de ministrul cercetării, inovării și digitalizării a fost elaborat de Centrul Național Cyberint al Serviciului Român de Informații, pe baza datelor și informațiilor rezultate din testarea aplicației TikTok. COSC a recomandat Directoratului Național de Securitate Cibernetică să emită o recomandare către autoritățile și instituțiile publice centrale și locale pentru dezinstalarea și interzicerea pe dispozitivele de serviciu a aplicației TikTok.
Aplicația chinezească a fost interzisă pe telefoanele de serviciu în SUA, la nivelul structurilor UE, în India, Canada, Marea Britanie, Taiwan, Pakistan și Afganistan.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4366 secunde