Cu mortul în casă, numai o oră? Ce riscă rudele care nu se conformează și cât costă "chiria" la casa mortuară

17793
13
Cu mortul în casă, numai o oră? Ce riscă rudele care nu se conformează și cât costă
Familia are obligația să depună persoana decedată la casa mortuară după numai o oră de la momentul decesului, potrivit reglementărilor europene. Cu toate că și în Constanța, ca în toate orașele mari, această practică funcționează de ani buni,

când vine vorba de obligație, oamenii acuză că nu li se permite să respecte tradițiile.

Fără doar și poate, orice om care a trecut prin această lume are dreptul la o înmormântare decentă și la aducerea ultimului omagiu de către cei dragi așa cum se cuvine. Există și o legislație specială privind responsabilitățile prestatorilor de servicii funerare, actualizată recent, prin Legea nr. 102 din 11 iulie 2014. Pe de altă parte, nu doar prestatorii serviciilor funerare au o serie de obligații, ci și rudele decedaților. Dacă, în România, până la această oră nu există o lege care să oblige familia să depună dece-datul la o casă mortuară, Normele Uniunii Europene, pe care și țara noastră ar trebui să le respecte, sunt foarte drastice: mortul nu mai poate fi ținut și jelit în casă decât maximum o oră, nicidecum trei zile, cum este tradiția la români. Un subiect care atrage păreri pro și contra în rândul oamenilor. Dacă unii sunt de părere că este vorba despre un gest civilizat, mai ales vara: "Fiecare anticipează ce se întâmplă cu trupul unui om după ce moare, mai ales dacă a zăcut ceva la pat și a mai fost și bolnav… Întrebați Sanepidul, să vedeți ce spune! E adevărat, se plătește o chirie la casa mortuară…" (Ioana P.), alții, deși recunosc că așa ar trebui să procedeze toată lumea, din motive de "securitate medicală", având în vedere tarifele caselor mortuare, cred că: "Majoritatea românilor sunt prea săraci, înmormântarea oricum costă enorm, asta mai lipsea, să fim obligați să umplem buzunarelor celor cu case mortuare!" (Alexandra Dumitru).

Există și o categorie de oameni care nu admit, nici în ruptul capului, ca persoana dragă "să nu fie jelită trei zile în casa ei, pentru care a muncit o viață și să fie depusă, ca un neica-nimeni, la un loc cu alți morți, la casa mortuară. Nu e vorba de bani, ci de respect!" (Sonia Andrei).

Ce spune DSP-ul

Potrivit dr. Adrian Pavlov, director coordonator în cadrul Direcției de Control în Sănătate Publică Constanța, la nivelul instituției nu au fost recomandate, până acum, asemenea norme. Pe de altă parte, chiar dacă aceste reglementări există la nivelul Uniunii Europene, la DSP Constanța, până la această oră, nu s-au înregistrat reclamații din partea vecinilor sau a altor persoane pe această temă. Cât privește amenzile, neexistând reglementări clare, acestea nu pot fi aplicate. Trebuie precizat însă că anumite obligații există, însă acestea se referă la aparținătorii persoanelor care mor din cauza unor boli transmisibile, care trebuie să depună decedatul numai în sicrie din plumb, prevăzute cu o fereastră: "Astfel de cazuri nu constituie o problemă la Constanța, pentru că oamenii înțeleg situația și se conformează".

Taxa pe 24 de ore

Cât privește tarifele percepute de casele mortuare, atenție!, pentru 24 de ore, acestea sunt: la capela Cimitirului Central - 200 de lei, la Cimitirul Municipal (str. Baba Novac), la comun, se plătesc 170 lei pentru un loc, iar la categoria "singuri", taxa este de 500 de lei pentru 24 de ore, pe când la Cimitirul Viile Noi, taxa percepută de casa mortuară este de 210 lei.

Ce spune Arhiepiscopia Tomisului

Biserica Ortodoxă vine în întâmpinarea credincioșilor care trec prin momente tragice în familie, punându-le la dispoziție capele mortuare în care pot fi depuși cei decedați. Iar capelele mortuare înființate în cadrul anumitor parohii sunt în concordanță cu normele UE intrate în vigoare după data de 1 ianuarie 2007. În continuare, Biserica încearcă să înființeze cât mai multe astfel de capele în jurul parohiilor, pentru a fi un sprijin real, în astfel de clipe, pentru comunitate.

Cât privește costurile, în județul Constanța, capelele mortuare ale anumitor parohii au prețuri cuprinse între 50 și 100 de lei pe zi pentru găzduirea celui decedat, se spune în încheierea comunicatului din partea Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Tomisului.

Respect pentru tradiții

Pe de altă parte, potrivit Cartei Europene, tradițiile popoarelor trebuie respectate. Considerați că aceste reglementări europene contravin tradiției poporului nostru, potrivit căreia mortul ar trebui ținut și jelit în casa lui, timp de trei zile?

Comentează știrea

13 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
.Ion
1 august 2014
Inmormantarile la ortodocsi

Cred ca arhiescopiile,dar mai ales Patriarhia Romana ar trebui sa se sesizeze in legatura cu preturile inventate de preoti pentru o inmormantare.Se elibereaza chitante de 50 sau 8o ron.,dar iti cer ferm 300 - 400 ron,ceea ce nu este normal,mai ales ca la celelalte culte nu se percep asemenea taxe.Si la noi ortodocsi preotii trebuie sa fie lamuriti de BOR ca activitatea preotului la botez,cununie,inmormantare si parastase este conforma cu atrubutiunile sale de serviciu si nu face nimic in plus ca sa stoarca de bani poe cei ce respecta credinta,respectiv ritualele adecvate

Gabi
5 august 2014
De acord

Radule, sunt suta la suta de acord cu tine.

Răspuns la: Popii hrapareti. De ce primesc bani de la stat atit timp cit ei te jupoaie de viu ori de cite ori au ocazia, in special in cele mai grele momente ?
Adăugat de : Radu, 1 august 2014
Popii hrapareti au introdus diferite ritualuri demente prin care au ingreunat enorm viata oamenilor. In primul rind ma refer la ritualurile de...
CARA
6 august 2014
lege

Daca ziaristul nu publica legea la care face referire, inseamna ca a fost platit de proprietarii caselor mortuare pt a speria populatia si a le mari clientela. In acest caz, trebuie sa intervina politia pt cecetari.

13 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 07 Iunie 2014
Stire din Diverse : Ce reguli trebuie să știe orice copil
Pagina a fost generata in 1.5001 secunde