Concurs Frați prin tranzitivitate

453
Frați prin tranzitivitate - 85d685ca59a23be9502c28c1f7dcdb1e.jpg

Articole de la același autor

"Obiectivul nostru este ca Republica Moldova să fie membru al UE, pentru ca acolo toți românii să poată circula liber și să-și păstreze valorile culturale și limba." - T. Băsescu

Trecând peste gafa pe care Traian Băsescu a făcut-o dis de dimineață, la aeroport, înainte să ajungă în Republica Moldova, (gafa disecată la toate televiziunile: Kabul în loc de Cahul), vizita peste Prut a adus declarații care pot fi considerate extrem de curajoase ale președintelui român.
Declarația care se leagă direct de impedimentul ce stă în calea dorinței Moldovei de a se integra în Uniunea Europeană și intenției României de a sprijini și de a grăbi acest proces, și anume "reglementarea transnistreană", este următoarea: "România a susținut și va susține că Republica Moldova trebuie să aibă suveranitatea asupra întregului teritoriu, iar staționarea trupelor ruse în Transnistria nu este de natură să favorizeze acest lucru. Într-un conflict care a fost înghețat de atâta timp, cred că UE și SUA trebuie să aibă un rol mai important".
Și este evident că, fără presiunea internațională, toate bunele intenții ale noii puteri de la Chișinău și tot sprijinul pe care România s-a oferit să-l acorde - politic, dar și economic - pot să rămână fără consecințele dorite. Acest pas pe care președintele l-a făcut ar putea fi secondat de diverse acțiuni ale reprezentanților României în structurile internaționale, pentru că este clar că frăția, de facto, a românilor de pe cele două maluri ale Prutului trece prin instituțiile U.E., într-o relație de tranzitivitate care ocolește nediplomatica punere în discuție a graniței între state.
Rămâne de văzut și dacă promisiunile făcute de Traian Băsescu la întâlnirea cu președintele interimar moldovean, Mihai Ghimpu - urgentarea redobândirii cetățeniei române pentru cetățenii moldoveni, îmbunătățirea condițiilor de trecere a frontierei, sprijinul financiar nerambursabil de 100 milioane de euro oferit de statul român, conectarea Republicii Moldova, prin intermediul României, la infrastructura, sistemele energetice, rețelele de gaz și de căi ferate europene - își vor afla împlinirea în realitate. Ar fi trist să rămână doar vorbe, fără alt efect decât acela de a face să renască speranțele fraților ce își așteaptă de prea mult timp rezultatele oficiale ale unui test ADN pentru care demult li s-a luat sânge.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 27 Ianuarie 2010
Stire din Comentarii : Adio cu distracția, rămânem cu ruinele
Luni, 25 Ianuarie 2010
Stire din Comentarii : Pact între învinși
Sâmbătă, 23 Ianuarie 2010
Stire din Comentarii : Internetul, cea mai primejdioasă bonă
Joi, 21 Ianuarie 2010
Stire din Comentarii : Moartea unui actor
Sâmbătă, 23 Ianuarie 2010
Stire din Comentarii : Atât de român
Pagina a fost generata in 0.2852 secunde