Au renunțat la studii pentru venituri duble. Cu licență în Drept sau Litere, pun unghii false și machiază

11246

Articole de la același autor

Cea mai mare provocare a cetățeanului decis să-și renoveze casa este aceea de a găsi un meseriaș priceput și cu tarife decente. Se caută în disperare zugravi, faianțari, instalatori sau electricieni, dar cu toate acestea școlile profesionale sau liceele tehnologice nu ajung să atingă efectivele propuse, pentru că românul e snob (sau ipocrit?) și nu concepe ca odrasla lui, indiferent dacă poate sau nu, să nu termine o facultate. Și uite așa se ajunge ca, după trei ani de chin prin facultate, absolventul să lucreze cu totul altceva decât specializarea absolvită. Îndeobște în joburi cu studii medii. De altfel, este și greu să pătrunzi ca absolvent de Drept sau Economie pe o piață care aparține unor „caste” bine dezvoltate din tată-n fiu (sau fiică, după caz).





Lăsând la o parte numărul de locuri total nerealist propus la admiterea în facultăți, care nu are nicio legătură cu puterea de absorbție a pieței de muncă, foarte mulți aleg calea străinătății în speranța unui viitor mai bun. Ceilalți se reorientează… la fața locului.

Generații cu așteptări nerealiste

Zilele trecute, Daniel David, rectorul Universității București, remarca un lucru interesant în legătură cu tinerii din ziua de azi. „E și altă mentalitate. Adesea sunt protejați de familii. Noua generație refuză, are așteptări nerealiste și asta spun toți angajatorii. Vor ca primul salariu să fie unul care le permite să își cumpere casă, mașină, neînțelegând că vei ajunge acolo, dar trebuie să crești treptat. E un fenomen interesant că tinerii refuză să intre în câmpul muncii pentru un salariu decent, dar insuficient în raport cu așteptările adesea nerealiste pe care le au”, declara la Digi24.ro rectorul bucureștean.

În atare condiții, nu ne mai miră atunci când auzim că vânzătoarea de la mall este absolventă de Geografie sau Istorie și că, în loc să meargă la catedră, unde să-și bată capul cu zeci de elevi, mai bine zâmbește frumos și, dacă vinde, bine, dacă nu, stă pe telefon, pe internet. „Am încercat să-mi depun dosarul la Inspectoratul Școlar Județean, dar mi s-a oferit un post tocmai la Tortoman. Adică o oră de navetă dus, alta întors, în fiecare zi, mi se pare greu de dus”, ne-a declarat Ramona T., vânzătoare în City. Dar ne-a mărturisit că face niște cursuri pentru montat unghii și în curând se va reprofila. „Prietena mea, care a terminat Psihologia la Universitatea «Ovidius», m-a încurajat pentru că se câștigă mult mai bine, chiar și decât un profesor. Păi dacă pe un montaj primești 140 lei, măcar trei cliente pe zi, ia calculați să vedeți la cât se ajunge!”, ne-a provocat tânăra absolventă.

Un alt domeniu în plină expansiune este cel al make-up artistelor. Larisa M. este absolventă a Facultății de Litere, tot a Universității „Ovidius”, unde a venit din Chișinău. Acum își permite să închirieze un apartament în zona Campus, a achiziționat recent un autoturism Audi și este foarte mulțumită de decizia pe care a luat-o de a pune gene și a machia fetele cu diverse ocazii. „Dacă la make-up vin clientele de obicei pentru nunți, botezuri, baluri sau alte petreceri, în schimb, pentru gene am non-stop programări”, ne-a declarat Larisa, care nu s-a sfiit să ne spună că pentru un machiat cere 250 lei, iar pentru gene, depinde de manoperă: montat gene poate să ajungă și la 300 lei, iar întreținere - 150 lei.





Decât 8.000 lei cu studii superioare, mai bine 15.000 lei ca sudor

Și dacă în cazul fetelor acestea ar fi joburile predilecte, în cazul băieților plaja forței de muncă este mult mai ofertantă. Valentin C. a terminat Facultatea de Navigație a Universității Maritime din Constanța și a plecat pe mare. După ce a găsit cu greu să facă două voiaje de cadet, plătite cu doar 600 de dolari, s-a decis să renunțe și s-a angajat la Jandarmerie, iar în timpul liber este șofer ridesharing.

Absolvent al Facultății de Construcții a Universității „Ovidius”, Claudiu M. a reușit să se afirme în domeniul pe care l-a absolvit, ajungând să câștige 8.000 lei ca project manager. Anul trecut, însă, a decis să facă o reconversie, a urmat niște cursuri de sudor în inox, iar acum câștigă dublu, adică 15.000 lei.

Și pentru că veni vorba de reconversie, din discuția cu Adelina Vlad, purtător de cuvânt al Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă din Constanța, am reținut că, la ora actuală, cele mai căutate sunt cursurile de bucătar. „Sunt la foarte mare căutare, mai ales că sunt bine plătite, iar unui bucătar bun patronii îi oferă salariu foarte atractiv de teama de a nu-l pierde. Și asta pentru că mai există alternativa vaselor de croazieră sau a joburilor pe-afară”, a declarat Adelina Vlad. Întrebat dacă există o statistică în ceea ce privește absolvenții de studii superioare, purtătorul de cuvânt al AJOFM și-a amintit cazul Nicoletei, absolventă de Automatică la București, care și-a găsit un job foarte bine plătit într-o bancă. În timpul liber, pasionată fiind de domeniul cofetăriei, punea în vânzare produse pe internet. Dezvoltându-și o adevărată rețea, datorită calității produselor oferite, a renunțat la jobul foarte bine plătit din bancă și și-a deschis propria afacere în domeniul cofetăriei.



La ora actuală, un muncitor necalificat câștigă de la 4.000 - 5.000 lei în sus, unul calificat, gen buldozerist sau sudor, de la 8.000 lei în sus, un macaragiu ajungând să câștige chiar și 16.000 lei. Destule motive pentru ca absolvenții claselor a IX-a să ia în calcul școlile profesionale, iar părinții să mai lase pretențiile… filosofice.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4219 secunde