Concursul de directori în şcoli, adus în derizoriu. Mulți absenți și respinși, prea puțini pregătiți

4378

Articole de la același autor

Săptămâna aceasta, va debuta o importantă etapă din cea de-a treia sesiune a concursului pentru ocuparea funcțiilor de directori și directori adjuncți în şcoli, cea a interviului, în județul Constanța calificându-se doar 18 candidați pentru cele 102 funcții vacante.

La începutul acestui an, în luna ianuarie, Inspectoratul Școlar Județean Constanța înmâna deciziile primilor 90 de directori și 25 de directori adjuncți numiți în urma promovării concursului susținut în 2021 (sesiunea septembrie-decembrie).

A urmat a doua serie a concursului de directori, ianuarie-aprilie 2022, pentru cele 99 de funcții de directori, respectiv 52 de directori adjuncți rămase vacante. La final, s-au emis doar 38 de decizii de numire pe funcție de director, respectiv 11 de director adjunct.

Pentru cea de-a treia sesiune de concurs (august-octombrie 2022), au rămas neocupate 61 de fotolii de director și 41 de director adjunct. După analizarea dosarelor, pentru proba scrisă erau admiși 51 de candidați. Ca dovadă a seriozității cu care au tratat această etapă, în ziua probei, pe 8 septembrie, 15 candidați nu au mai catadicsit să se prezinte la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Constanța, poate și pentru că au realizat că nu merită atâtea emoții și tensiune, în condițiile în care s-a dovedit că se poate să conduci o unitate de învățământ și din postura de interimar (cel mai lesne și cu carnet de partid). Din cei 36 de candidați prezenți la proba scrisă, jumătate au fost respinși și alți 18 au fost admiși. Așadar, doar o treime din totalul candidaților intrați în a treia „cursă”.

De altfel, la nivel național, situația a fost la fel de jenantă, mulți din cei admiși la proba scrisă răzgândindu-se, iar cei care au reușit să o promoveze sunt și mai… rari. Spre exemplu, în județul Olt, din cei 25 de candidați prezenți la proba scrisă, doar opt au promovat proba, iar în județul Alba, din 20 prezenți, doar patru au fost admiși.

În continuarea calendarului de desfășurare a celei de-a treia sesiuni de concurs, astăzi, 20 septembrie, urmează să se constituie comisiile pentru proba de interviu, miercuri, 21 septembrie, fiind publicate graficele de desfășurare a interviurilor.

Începând de joi, 22 septembrie, timp de o săptămână, până pe 29 septembrie, sunt programate interviurile. Între 23-30 septembrie au loc depunerea şi soluționarea contestațiilor la proba de interviu, pe 30 septembrie fiind afișate rezultatele finale ale concursului.

Luni, 3 octombrie, candidații care au promovat și interviul își vor exprima opțiunile pentru cel mult două funcţii/unităţi de învățământ. Pe 4 octombrie vor fi validate rezultatele finale, iar pe 5 octombrie vor fi emise deciziile de numire.

Te pomenești că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, se pregătește să anunțe cea de-a patra rundă. Încet-încet, până expiră mandatele primilor numiți s-or ocupa și restul funcțiilor vacante!



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3654 secunde