Fără semestre, fără teze! Astăzi debutează un nou experiment, ai cărui cobai sunt profesorii și elevii români

2480
1

Articole de la același autor

După 23 de ani școlari în care semestrele au stat la baza structurii învățământului românesc, mioritica educație consemnează un nou moment de… cotitură, a cărui eficiență va putea fi contabilizată, probabil, la finalul celor 36 de săptămâni de școală, atunci când se va putea constata dacă noile „prefaceri” sunt mai eficiente pentru generația milenială.

Conform informațiilor oferite de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, la nivelul județului, astăzi își așteaptă elevii în bănci 510 unități de învățământ. În ceea ce privește paza, 52 dintre unități își asigură serviciul în regie proprie, 112 cu ajutorul firmelor specializate, 206 unități de învățământ urmează un model mixt (regie proprie + firmă specializată), iar 140 de școli și licee nu dispun, în acest moment, de servicii de pază. Cu toate acestea, Jandarmeria, Poliția Națională și Poliția Locală din fiecare U.A.T. vor asigura ordinea publică și în proximitatea unităților de învățământ. În medie, vor fi zilnic 336 de jandarmi, polițiști și agenți de poliție locală care au atribuții în acest sens.

În 504 școli și licee sunt respectate normele igienico-sanitare, iar în șase nu sunt respectate. Este vorba despre Grădinița cu Program Normal Cetatea, Grădinița cu Program Normal Lespezi, Școala Primară nr. 3 Lespezi, Grădinița cu Program Normal Băltăgești, Grădinița cu Program Normal Ion Corvin. Cea de-a șasea - Grădinița cu Program Normal Movila Verde - a depus marți, 30 august, documentația pentru autorizare sanitară la Direcția de Sănătate Publică. În majoritate, este vorba de unități neracordate la apă și canalizare.

În ceea ce privește securitatea la incendiu, din cele 733 de clădiri în care se vor desfășura cursuri, 64 sunt autorizate, 116 nu sunt autorizate, iar restul nu fac obiectul autorizării. Iar referitor la transportul elevilor, la nivelul județului sunt 137 de mijloace de transport funcționale, toate microbuze.

Prima săptămână de vacanță, din 22 octombrie

Conform noii structuri a acestui an școlar, dispar și vacanțele acordate doar preșcolarilor și învățământului primar, așa încât elevii din toate clasele și copiii de grădiniță vor avea prima vacanță în perioada 22-30 octombrie 2022. Următoarea vacanță este cea din perioada sărbătorilor de iarnă, programată în intervalul vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023.

În luna februarie, apare o vacanță modulară, lăsată la decizia inspectoratelor școlare. În județul Constanța, IȘJ a stabilit această vacanță în intervalul 18 – 26 februarie 2023. Așa încât modulul 4 în județul Constanța va începe luni, 27 februarie, și va dura până vineri, 7 aprilie, când intervine o nouă vacanță, cea de Paști (până marți, 18 aprilie).

Cel de-al cincilea modul de cursuri începe miercuri, 19 aprilie, se încheie vineri, 16 iunie 2023. Și, pentru prima dată, se știe când va începe viitorul an școlar 2023-2024: 4 septembrie 2023.

Programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe nu se planifică în același interval de cursuri (modul de învățare).

În ceea ce privește modificările aduse prin noul Regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, care a intrat în vigoare la 1 septembrie 2022, am dezvoltat pe larg subiectul în articolul de miercuri, 31 august, intitulat „Ingenioase corecții în noul an școlar: cu calificativ FB, elevii de-a V-a primesc burse”.


Comentează știrea

mel
5 septembrie 2022
genitivul

ai carui...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5405 secunde