Datini și obiceiuri de Întâmpinarea Domnului

347
Datini și obiceiuri de Întâmpinarea Domnului - datinisiobiceiuri-1454348502.jpg

Articole recomandate

An de an, în data de 2 februarie, Biserica sărbătorește un eveniment important din viața pământească a Domnului Iisus Hristos - Întâm-pinarea Domnului. La împlinirea a patruzeci de zile de la nașterea Sa, Pruncul Sfânt a fost dus la Templul Ierusalimului, considerat la acea dată centrul vieții religioase a națiunii.


Astăzi, începând cu ora 8.45, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea "Întâmpinarea Domnului", din apro-pierea localității Năvodari, așe-zământ monahal care își prăznuiește cel de-al doilea hram, primul fiind Adormirea Maicii Domnului.


Dăruiți copiilor săraci!
Peste veacuri, Întâmpinarea Domnului sau aducerea pruncilor spre închinare la biserică, la 40 de zile după naștere, a rămas o îndatorire pentru mame și la noi. Atunci, preotul face molifta de curățire a mamelor, închinând pruncii la icoane. 


Pentru spor și sănătate, în această zi de sărbătoare, credincioșii cinstesc icoana Maicii Domnului numită "Îmblânzirea inimilor împietrite" sau "Profeția lui Simeon".


În tradiția populară, sărbătoarea este numită și Ziua Ursului. În multe localități rurale și astăzi copiii mai sunt unși cu grăsime de urs, procurată de la vânători. În vremuri îndepăr-tate, acest obicei îl aplicau în practică părinții, care voiau să aibă copii puternici și sănătoși, fiind con-vinși că, astfel, puterea proverbială a ursului este dăruită pruncilor. De asemenea, copiii sau bolnavii "de sperietoare" sunt afumați în această zi cu păr de urs.


Dacă în această zi este soare, ursul părăsește bârlogul; dacă-și vede umbra, el se sperie și intră din nou în bârlog, prevestind astfel prelungirea iernii cu șase săp-tămâni. Dacă în ziua praznicului cerul este înnourat, ursul nu-și vede umbra; el părăsește bârlogul, anticipând apropierea primăverii și încălzirea vremii.


În ziua praznicului, este bine ca mamele ai căror copii sunt bolnavi să dăruiască lucruri de îmbrăcăminte copiilor săraci. Practicarea acest ritual aduce bucurii și alungă boala din familiile generoase.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 16 Ianuarie 2016
Stire din Cultură-Educație : Duminică, îl cinstim pe Sfântul Anton
Sâmbătă, 31 Octombrie 2015
Stire din Politică-Administrație : UDTR a marcat "Așura"
Pagina a fost generata in 1.1634 secunde