De ce discriminaţi copiii cu CES? Protest în prima zi a simulării naționale a Bacalaureatului

18213

Articole de la același autor

După ce, săptămâna trecută, elevii claselor a VIII-a au susținut simularea națională la cele două probe scrise ale Evaluării Naționale, simulări soldate și cu opt eliminări pentru tentativă de fraudă (câte patru elevi la fiecare probă), de astăzi începe simularea națională a Bacalaureatului.

Prima probă simulată este cea de la Limba și literatura română, urmată marți, 28 martie, de proba obligatorie a profilului, iar pe 29 martie – proba la alegere a profilului și specializării. Rezultatele vor fi comunicate pe 6 aprilie, urmând a fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care s-au desfășurat aceste simulări, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.

Tot astăzi, însă, timp de peste două ore, va avea loc un protest organizat de Asociația Coordonate Umane, organizație neguvernamentală ce reprezintă drepturile elevilor cu tulburări specifice de învățare (CES), justificată de neasigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu TSI (dislexie, disgrafie, discalculie) care susțin Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat, precum și simulările acestor examene naționale.



Neasigurarea de șanse egale copiilor cu CES, considerată un abuz


Deși simulările examenelor trebuie să se desfășoare în aceleași condiții ca și examenele propriu-zise, pentru elevii cu CES fiind extrem de important să se familiarizeze cu metodologia și cu atmosfera examenului, precum și să își afle nivelul achizițiilor și al competențelor cognitive, unele inspectorate școlare nu au răspuns, până la acest moment, solicitărilor privind avizarea măsurilor și materialelor compensatorii depuse de părinți sau elevii majori.

Acțiunea din fața Inspectoratului Școlar al Municipiului București, sprijinită de Federația Națională a Părinților - Edupart și de Consiliul Național al Elevilor (CNE), este organizată cu scopul de a aduce la cunoștința opiniei publice faptul că, deși există legislație specifică încă din anul 2017 prin Ordinul 3124, procedura de egalizare a șanselor fiind îmbunătățită de la an la an, aceste prevederi nu se aplică în mod unitar, la nivel național, ba chiar, uneori, lipsesc cu desăvârșire, se arată în comunicatul transmis de CNE.

Majoritatea copiilor cu TSI nu beneficiază de suportul necesar pe parcursul educațional prin metode de lucru adaptate, instrumente și materiale compensatorii adecvate nevoilor lor de învățare și întâmpină dificultăți în a susține examenele naționale din cauza faptului că nu li se oferă condiții de egalizare a șanselor.

Compensările de care ar trebui să beneficieze acești elevi (timpul de lucru suplimentar pentru examen, posibilitatea de a lucra cu un asistent personal, utilizarea unor instrumente de scriere și alte mijloace tehnologice, hărți mentale, scheme conceptuale etc.) sunt esențiale pentru ca elevii cu TSI să își poată demonstra competențele și cunoștințele în mod real.

Susținerea examenelor naționale de către acești elevi, fără a li se asigura șanse egale, este un abuz deoarece conduce la rezultate subevaluate și poate afecta accesul acestor elevi în învățământul superior și la oportunități de carieră.

Organizația protestatară solicită Ministerului Educației să se aplece cu responsabilitate asupra problemelor semnalate și să ia măsuri pentru a se asigura că toți copiii cu TSI primesc materialele compensatorii în timpul examenelor naționale. „De asemenea, solicităm ca toate cadrele didactice să fie instruite cu privire la modul de acordare a măsurilor compensatorii, să li se explice care sunt nevoile speciale ale acestor elevi, astfel încât toți elevii cu TSI să beneficieze, pe tot parcursul școlar, de un sprijin real, necesar atingerii potențialului lor maxim de dezvoltare”, se mai arată în același comunicat.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4256 secunde