Deși a dispărut media din gimnaziu la admiterea în liceu, părinții continuă să bată cu pumnul în masă pentru note

3960
11
Deși a dispărut media din gimnaziu la admiterea în liceu, părinții continuă să bată cu pumnul în masă pentru note - fond-medie-gimnaziu-1679513212.jpg

Articole de la același autor

Anunțată încă din vara anului trecut de fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, vestea că media claselor V-VIII nu mai este luată în calcul pentru admiterea la liceu a fost legiferată odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului 5243/2022 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2023-2024.

Pentru actuala generație de elevi ai claselor a VIII-a, care vor susține peste trei luni examenul la limba română și matematică, media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu, o reprezintă media generală la Evaluarea Națională, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.

În timp ce elevii se bucură pentru că au scăpat de presiunea notelor mari, focusându-se pe cele două materii de examen, părerile profesorilor sunt împărțite. Pe de o parte este salutată această modificare în calculul mediei de admitere, pe de altă parte... „Elevii nu vor mai fi motivați să studieze celelalte discipline. Vor fi total indiferenți la majoritatea disciplinelor, exceptându-le pe cele două la care vor da examen, iar pe profesorii respectivi îi vor respecta și vor fi doar ochi și urechi, în timp ce, la celelalte ore, își vor bate joc de efortul celor care vor încerca să-și facă meseria. Vă veți convinge, voi, cei care predați la gimnaziu. Deci, nu e de bun augur această decizie”, a afirmat prof. Camelia Bucur.

În timp ce prof. Ileana Ș. este chiar revoltată: „O prostie crasă, cerută, bineînțeles, de părinții elevilor mediocri. Astfel, s-a dat cu piciorul la patru ani de școală. E de foarte prost augur pentru școala românească”. Un alt cadru didactic, din mediul rural, salută noutatea acestei admiteri, pentru că „și așa în mediul rural notele sunt umflate în funcție de cadourile părinților, statutul social, contribuția la bugetul școlii, etc.”.

„Acel procent de la finalul gimnaziului chiar nu influența ierarhia…”

Și pentru că s-a adus în discuție învățământul din mediul rural, am solicitat opinia prof. Elena-Cătălina Alistar, directorul Liceului Tehnologic Independența: „Ponderea de 20% pentru media finală de la admiterea în liceu consider că era inechitabilă. Lipsa standardelor de evaluare creează neconcordanțe în ceea ce privește evaluarea unitară a elevilor. De aceea, nu de puține ori există diferențe între notele evaluării de la clasă și notele evaluării de la examenele naționale. Faptul că în România învățământul obligatoriu merge până la primii doi ani ai învățământului secundar superior face ca această admitere, din punctul meu de vedere, să fie inutilă. Asta nu înseamnă că nu sunt de acord cu evaluările periodice. Însă un examen de o așa importanță la vârsta de 14 ani pune o presiune mult prea mare pe elevi, părinți și profesori. Chiar rapoartele OECD arată că presiunea acestui examen dăunează dezvoltării copiilor, accentuând și mai mult inechitățile”, a declarat prof. Alistar.

Pe de altă parte, prof. Elisabeta Linea, directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Constanța, unde se intră cu medii mari în clasa a IX-a, ne-a declarat că această modificare nu este semnificativă în desfășurarea admiterii. „Copiii buni vor continua să învețe la toate materiile, conștienți că o fac nu pentru notă, ci pentru calitatea viitorului lor în societate. Acel procent de la finalul gimnaziului chiar nu influența ierarhia de așa manieră încât să răstoarne situații după aflarea mediei de la probele scrise. Cea mai importantă rămâne valoarea subiectelor pe care copiii le primesc la Evaluarea Națională, pentru că s-a văzut anul trecut: dacă subiectele au fost relativ ușoare, s-a intrat cu medii mari în clasa a IX-a”, a mai spus prof. Linea.

„Vânătoarea s-a încheiat!”

Întrebat dacă părinții se vor mai liniști și va dispărea presiunea pusă pe profesori, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, a declarat că, din păcate, nu crede: „De șapte ani s-a tot încercat scoaterea ponderii mediei din gimnaziu în calculul de la admitere din mai multe motive. În primul rând să luăm presiunea părinților asupra elevilor la momentul în care ei trebuie să învețe ca să obțină neapărat o notă maximă. Să luăm presiunea inclusiv de la nivelul profesorilor, pentru că și ei tot așa notau, în funcție de anumite frici legate de modul cum se manifestă un părinte în cazul în care copilul primește o notă mică. Chiar și în situația în care există lucrări scrise, iar răspunsurile erau evidente. Din păcate, constat că și acum, când se știe că a dispărut această medie, există presiune. Sunt profesori care spun că vin părinți și bat cu pumnul în masă, deci nu de pe o poziție constructivă, astfel încât să știe de ce copilul său a obținut nota aceea. Sunt părinți care vor să știe de ce copilul nu are notă mai mare. Părinții trebuie să înțeleagă că rostul copilului în școală nu este să obțină notă maximă, ci să dobândească niște competențe. De aceea ne-am dorit să scăpăm de această evaluare cu o notă impusă, care să conteze în media finală!”, a mai spus Iulian Cristache.

Ieri, la finalul cursurilor, în curtea Școlii Gimnaziale nr. 24 „Ion Jalea” am stat de vorbă cu câțiva părinți, cărora le-am cerut părerea vizavi de această modificare: „Foarte bine! Poate așa nu se vor mai da 10 pe bandă rulantă! Nu am înțeles niciodată părinții care știu că nu au copii de 10, dar fac și pe dracu în patru să-l obțină”, ne-a declarat Steliana M., iar o altă mămică a propus să revină examenele și școlile profesionale cu meseriile necesare. „Au experimentat de i-au zăpăcit pe copii! Eu sunt de acord. Era un artificiu. Evaluările sunt suficiente și readuc cultura în clase (acolo unde profesorii sunt responsabili). Vânătoarea s-a încheiat! Le-au trebuit 30 de ani ca să revină la lucrurile bune de dinainte de revoluție”, a completat un tătic, Claudiu H.

Calendarul admiterii în clasa a IX-a va debuta oficial pe 6 iunie, cu înscrierea la Evaluarea Națională, cu trei zile înainte de finalizarea cursurilor acestui an școlar de către elevii claselor a VIII-a.



Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
23 martie 2023

23 martie 2023

23 martie 2023

23 martie 2023

23 martie 2023

23 martie 2023

23 martie 2023

23 martie 2023

23 martie 2023

23 martie 2023

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4351 secunde