GALERIE FOTO. Moment așteptat de comunitatea culturală constănțeană. Noua serie a revistei „Tomis”, lansată în fața unui public numeros

818
1

Articole de la același autor

În weekend-ul pe care tocmai l-am încheiat, la Muzeul de Artă din Constanța, în prezența unui public numeros, dominat de oameni de cultură ai Constanței, a avut loc lansarea noii serii a revistei „Tomis”, după 12 ani de la încetarea apariției sale, justificată de adoptarea unei politici de restrângere a cheltuielilor bugetare în mandatul Consiliului Local condus de Radu Mazăre.

De altfel, fatidicul an în care s-a procedat (tot justificat de prevederile OUG 63/2010) și la comasarea teatrelor din județ.

Dar, în ciuda faptului că în iulie 2010 colectivul redacțional al revistei „Tomis” a fost concediat, o echipă restrânsă a continuat să editeze revista până în ianuarie 2011. „Am bătut la ușa administrației până la disperare și rezultatul a fost zero, din păcate”, a reamintit Bogdan Papacostea, redactorul șef al revistei de-atunci și de-acum.


Din fericire, printr-o hotărâre a Consiliului Local (reprezentat la eveniment de viceprimarul Ionuț Rusu), din martie 2022, a fost înființată Fundația Pontica, cu un buget de 500.000 lei, al cărei principal obiectiv l-a constituit readucerea în peisajul editorial constănțean a acestei reviste de tradiție. „Oamenii din această administrație au înțeles că nu e vorba de o revistă a cuiva anume, ci e vorba de revista orașului și e necesar ca acest oraș să aibă o astfel de revistă, așa că iată-ne în acest punct. Este o redacție care există de ceva vreme, un guvern din umbră, dacă se poate spune așa, oameni care au scris, s-au implicat și ce vedeți dvs., acest concept grafic, este lucrat de cel puțin un an de zile. Nu am apărut ieri, nu s-a reînființat ieri, ci este o redacție care funcționează de ceva vreme. Este o redacție care aduce cu sine membri ai vechiului «Tomis»: Alina Costea, Mirela Stângă, Marius Pârlogea - din vechea gardă, Vasile Filip - unul din cei mai talentați graficieni, Claudiu Komartin - care acum este la un festival de poezie, Livia Ștefan”, astfel i-a prezentat redactorul șef Bogdan Papacostea. Aducând, totodată, amănunte din povestea travaliului editării acestui număr, a cărui copertă și-au dorit să semene cu prima ediție, din 1966. Responsabil de prezența on-line a publicației este George Șorodoc (revistatomis.ro).

Același amfitrion, Bogdan Papacostea, a ținut să evidențieze implicarea a două persoane în izbânda acestei relansări. „Acolo unde găsești înțelegere umană poți să faci treabă. Acolo unde nu există acest tip de înțelegere, administrația poate fi oricât de deschisă... Ne-au ajutat în acest demers Dorin Popescu - care a împins lucrurile cu o încăpățânare uneori absurdă, și, desigur, Alin Vintilă (președintele Fundației Pontica - n.r.), care este implicat mai mult decât ne-am imaginat”, a conchis redactorul șef, care a transmis că revista va ajunge și în licee, pentru că redactorii ei își doresc să-i aducă mai aproape pe tineri de cuvântul scris.

Evenimentul s-a încheiat cu un cuvânt de mulțumire pentru impresionanta participare din partea lui Alin Vintilă, președintele Fundației Pontica. „Ține de noi să luăm acest blazon literar, cum spunea Tudor Arghezi, în 1966, la primul număr al revistei Tomis, și să avem grijă de el. E un vlăstar, o sămânță pe care o plantăm astăzi și ține nu numai de echipa acestei reviste de a face acest vlăstar să crească într-un copac frumos al culturii”, a fost mesajul lui Alin Vintilă. Și nu întâmplător. Pentru că pe coperta spate a revistei se găsește reprodusă prima pagină a primului exemplar, din iulie 1966, al „Tomisului”, în care Tudor Arghezi semnează un editorial intitulat „Sursum Corda” („Sus să avem inimile”) și în care le dorește „Mulți ani revistei și eternitate fraților dobrogeni!”.

În paginile numărului inaugural cititorul va putea lectura materiale despre Dobrogea, despre istoria hip-hopului românesc, despre corupția din teatrul Bolșoi, traduceri din poeți consacrați, dar și poezii de debut, despre muzica lui Karlheinz Stockhausen, cronici ale unor volume abia ieșite din tipar, proză și informații despre actualitatea scenei culturale constănțene.

Precizăm că revista poate fi achiziționată și din chioșcurile „Cuget Liber”, la prețul de 15 lei.




Comentează știrea

Cucu
28 octombrie 2022
Are Constanta o revista !

Exceptional ! Bine ca a reaparut revista TOMIS !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5907 secunde