În Parlamentul European a fost susținută cauza iei, ca brand de țară ce nu trebuie contrafăcut

146
În Parlamentul European a fost susținută cauza iei, ca brand de țară ce nu trebuie contrafăcut - parlamentuleuropean-1656009485.jpg

Articole de la același autor

La invitația europarlamentarilor Rovana Plumb și Dan Nica, marți, 21 iunie 2022, Irina Apan, membru fondator al Asociației „La Blouse Roumaine” din 2016, antropolog și etnolog, a participat, în Parlamentul European, la o dezbatere despre viitorul iei. A fost o bună ocazie pentru a pleda cauza noastră în fața decidenților politici europeni. Redăm mai jos discursul Irinei.

„Reprezint azi nu doar Asociația, ci și o comunitate independentă, care de 10 ani contribuie la conștientizarea valorii iei și a cămășii tradiționale.

Cum bine știți, comunitatea La Blouse Roumaine a inițiat sărbătoarea Ziua Universală a Iei pe 24 iunie, celebrată de 10 ani pe tot cuprinsul globului.

Mai mult decât atât, această sărbătoare - și mișcarea ce i-a urmat - a devenit un liant între oameni, o legătură indestructibilă pe care ei doresc să o transmită generațiilor viitoare.

Întrebarea este ce putem face împreună să sprijinim această mișcare ce nu mai este despre noi ca indivizi, ci despre o țară, un popor care are nevoie să decidă despre cum se arată în fața lumii întregi.

Dacă despre Japonia știm că poartă kimonoul, am început să știm că România poartă IA. Ziua Universală a Iei este o ocazie providențială pentru societate și decidenții politici de a face ce trebuie pentru cultura tradițională, locul de unde toți românii își au originile.

După 10 ani e momentul să luăm împreună deciziile potrivite pentru a oferi șansa meșterilor și artizanilor să continue creația și moștenirea culturală primită și continuată până în prezent într-un mod echitabil și demn.

Avem nevoie de un sistem funcțional care să protejeze ia și creația ei de importurile de produse contrafăcute.

Ne dorim sprijinul real al autorităților în crearea acestui sistem de protejare a culturii și identității noastre.

De asemenea, în 2017, comunitatea La Blouse Roumaine a inițiat campania Give Credit de recunoaștere a originii culturale pentru designul vestimentar și de produs ce are ca sursă de inspirație culturile tradiționale din toată lumea”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5201 secunde