IPS Teodosie, despre reactivarea Mitropoliei Tomisului: "Este o demnitate care ne conferă o poziție în istoria mondială"

2351
Arhiepiscopia Tomisului a găzduit luni, 29 mai, un nou eveniment editorial din seria celor dedicate lansării progresive a celor 1.000 de volume din ciclul Monumenta Romaniae Historica, tomuri în care patriarhii, mitropoliții, arhiepiscopii și episcopii bisericii strămoșești sunt așezați în mare cinste și înviază, datorită efortului prof. Constantin Barbu. Cu acest prilej, a fost discutat și subiectul reactivării Mitropoliei Tomisului.



Volumele lansate de prof. Constantin Barbu și sprijinite financiar de Arhiepiscopia Tomisului sunt considerate de importanță majoră pentru istoria vechii Mitropolii a Tomisului, întrucât acestea aduc informații noi care dovedesc faptul că, la Sinodul I Ecumenic (Niceea, 325), episcopul care participa din părțile Dobrogei era Mitropolitul Marcus al Tomisului.



În cele mai importante arhive imperiale ale Europei, Sfântul Dionysius Exiguus îl trece în lista ierarhilor participanți la Niceea pe Mitropolitul Marcus al Tomisului. „IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, mi-a cerut în chip imperios să găsesc aceste manuscrise imperiale. După mai mulți ani de cercetări le-am găsit, chiar în aceste zile. Vom ilustra titlul de Mitropolit al Tomisului pentru ierarhul Marcus, vestitul participant la Sinodul de la Niceea, prin cinci manuscrise celebre publicate, acum, în Monumenta Romaniae Historica”, a declarat prof. Constantin Barbu. El a adăugat că în anul 2025 se vor împlini 1700 de ani de la vestitul Sinod de la Niceea, din anul 325, convocat de Împăratul Constantin cel Mare, prilej cu care s-au așezat temeliile canonice ale ortodoxiei. „De aceea, o spun în cuvinte clare: înainte de anul 2025, când se vor sărbători 1700 de ani de la Sinodul de la Niceea din anul 325, Preafericitul Părinte Daniel trebuie să reactiveze Mitropolia Tomisului, fiindcă este cea mai veche mitropolie a Bisericii noastre Ortodoxe, iar mitropolitul său Marcus a participat strălucit la primul Sinod de la Niceea, cel mai celebru sinod din întreaga istorie a ortodoxiei. Și în chip simbolic și în chip real, Preafericitul Părinte Daniel și Biserica Ortodoxă Română, prin reactivarea Mitropoliei Tomisului, ea însăși veche de 1700 de ani ca mitropolie, au de câștigat în străvechime ființială, în demnitate și în strălucire”, a transmis prof. Barbu.



Întrebat de ce este atât de importantă pentru credincioși reactivarea Mitropoliei Tomisului, Înaltpreasfinția Sa Teodosie a declarat: „Să revenim la secolul IV, când a avut statut de Mitropolie la Sinodul Ecumenic și până în secolul XIV, când mitropolitul de la Vicina a devenit mitropolitul Țării Românești, după mai bine de zece secole în Tomis. După care au năvălit turcii și s-a întrerupt existența mitropoliei, dar viața creștină nu s-a întrerupt, a fost vegheată de eparhiile dimprejur, de ierarhii. O demnitate extraordinar de valoroasă, care ne conferă nouă o poziție în istoria europeană și în istoria mondială. Dacă până acum nu a fost documentația atât de bogată, acum avem documente care nu mai lasă echivoc, îndoială într-o privință sau alta”.

Reamintim că, în urmă cu doi ani, pe 18 februarie 2021, eparhia de la malul mării a solicitat „repunerea Mitropoliei Tomisului la locul de drept fundamentat chiar de izvoarele istoriei”. Dincolo de argumentele ecumenice invocate de Patriarhie în documentul prin care solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului este respinsă, adresa conține și o serie de critici dure al căror destinatar este ÎPS Teodosie. „Solicitarea transmisă la Patriarhia Română de către Arhiepiscopia Tomisului este insuficient argumentată, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiție personală a Chiriarhului său (P.S Teodosie)”, se menționează în documentul întocmit „din încredințarea PF Daniel”.



Iar anul trecut, reprezentanții Sfântului Sinod au transmis că „Reactivarea Mitropoliei Tomisului fără să existe în Mitropolie eparhii sufragane componente este contrară sistemului administrativ bisericesc românesc, întrucât înființarea unei mitropolii nu este un demers onorific, în virtutea meritelor istorice din primul mileniu, ci reprezintă un demers de necesară reorganizare administrativ-bisericească, motivată temeinic pastoral și misionar”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4033 secunde