Sfințire Mare la parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, din cartierul constănțean Compozitorilor

1146
Sfințire Mare la parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, din cartierul constănțean Compozitorilor - biserica-intrarea-in-biserica-a--1684929699.jpeg
Duminică, 28 mai, de la ora 7.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de Sfințire Mare (târnosire) a bisericii „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” și Sfânta Liturghie. La sfârșitul slujbei, credincioșii se vor putea închina în Sfântul Altar. Biserica este amplasată în cartierul constănțean Compozitorilor (str. Dinu Lipatti, nr. 2).

Parohia a fost înființată la 1 ianuarie 2003; din 6 octombrie 2003 și până pe data de 20 noiembrie 2007 slujbele au fost oficiate într-un paraclis.

Proiectul bisericii de lemn a fost realizat de către arhitecții Danciu Ioan Alexandru și soția sa, Mihaica, care au adaptat un plan de arhitectură bisericească maramureșeană pentru zona de litoral.

Pe 8 iunie 2006, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a sfințit piatra de temelie a bisericii, iar în ziua de 9 iunie 2006, constructorii au demarat lucrările pentru edificarea bisericii. În luna noiembrie 2007 a fost finalizat demisolul, iar din 20 noiembrie 2007 acesta a devenit paraclis. Din 28 octombrie 2009, o echipă de meșteri maramureșeni, condusă de către Vasile Pop, a început ridicarea suprastructurii din lemn de brad peste demisol. Datorită lipsei de fonduri, lucrarea a încetat în decursul anului 2010, fiind reluată la începutul anului 2011 și finalizată în anul 2012.

În perioada 2010-2011, prin dania lui Traian Preduț Oprea a fost realizată clopotnița, tot în stil maramureșean, și a fost instalată centrala termică. În ziua de 20 noiembrie 2013, Arhiepiscopul Tomisului a oficiat slujbele Vecerniei și a Aghiazmei mici, iar din acea dată slujbele se oficiază în biserica mare. Aceasta a fost împodobită cu icoane pictate în stil bizantin, pe lemn de tei, fiind cea mai potrivită variantă pentru o biserică din lemn.

Totodată, în curtea bisericii a fost amenajat un spațiu verde (gazon, livadă de pomi fructiferi, gard viu), cu o troiță maramureșeană, băncuțe și un loc de joacă pentru copii.

Pentru realizarea lucrărilor, preoții parohiei: Florin Ioniță (paroh), Cristian Cazacu și Gheorghe Atomei (coslujitori), au fost susținuți de către credincioși, un ajutor substanțial fiind oferit de către Niță Teodor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4654 secunde