IPS Teodosie: "Învierea ne face puternici și liberi"

1413
1
IPS Teodosie:

Articole de la același autor

Ca în fiecare an, în preajma sărbătorilor pascale, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a transmis un mesaj credincioșilor constănțeni și de pretutindeni.

„Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, care iubește pe oameni mai mult decât pe toate făpturile, ne-am învrednicit să ajungem și la sărbătoarea sărbătorilor - Paștile sau Învierea Domnului din anul 2023. Și anul acesta avem parte de sfânta lumină coborâtă din cer, de la Dumnezeu, de la Mântuitorul Hristos, care este îmbrăcat în această lumină neînserată.

Noi iarăși venim, în mod simbolic, ca să reactualizăm istoria și venirea pe pământul acesta străvechi a Sfântului Apostol Andrei, venim cu lumina pe mare și, iată, o dăruim credincioșilor în apropiere de malul mării, la altarul de vară.

Ce este sărbătoarea Învierii? Este sărbătoarea biruinței supreme a luminii asupra întunericului, a puterii celei Dumnezeiești asupra morții, pentru că Iadul este golit, moartea este învinsă, păcatul este cu adevărat biruit total și nu mai are putere să-i țină pe cei care și-au mărturisit păcatele și s-au pregătit pentru această sărbătoare. Prin credință, prin nădejde și prin dragoste nu mai rămân tributari morții și păcatului și răutății cei care se îmbracă în lumina Învierii lui Hristos. De aceea, este singura sărbătoare în care noi nu doar în biserică ne exprimăm bucuria; ne exprimăm bucuria Învierii Domnului și unii față de alții, în întâlnirile noastre. Salutul nostru nu mai este Bună dimineața, Bună ziua, Bună seara. Salutul nostru este Hristos a Înviat! Și răspunsul este Adevărat a înviat! Pentru că nu este ceva mai frumos, mai viu, mai puternic, mai adevărat ca învierea Domnului. Învierea Domnului este adevărul care domină toate celelalte adevăruri de credință, pentru că este punctul culminant. Fiul lui Dumnezeu s-a întrupat, a fost botezat, a propovăduit, a făcut minuni, a pătimit, a murit pe cruce, a fost îngropat, dar moartea nu I-a ținut nici trupul. Căci sufletul cu dumnezeirea s-a pogorât la iad să golească iadul și să ridice pe strămoși. Dar nici trupul lui Hristos n-a cunoscut putreziciune. N-a mirosit precum Lazăr, pe care l-a înviat a patra zi. Pentru că era un trup fără de păcat, a murit pentru că a moștenit păcatele noastre, păcatul strămoșesc, dar n-a fost dat putreziciunii. Aceasta-i marea diferență între trupul lui Hristos și celelalte trupuri.

Să ne bucurăm și anul acesta de această sărbătoare! Să ne rugăm să se biruiască toate răutățile, să-nceteze războaiele, pentru că sărbătoarea aceasta ne cheamă la pace, la îmbrățișare, la împăcare unii cu alții. Astfel dar, având credința în Hristos cel înviat și știind că și noi mergem spre înviere, să nu ne mai înspăimântăm de niciun curent străin care vine din afara noastră, de oriunde ar veni, din răsărit, din apus, din locurile acestea de peste mări și oceane, niciun cuvânt să nu ne înspăimânte. Pentru că moartea nu ne mai poate stăpâni, orice am avea de întâmpinat noi credem în Înviere și Învierea ne face puternici și liberi.

Bucurați-vă, iubiți credincioși, bucurați-vă toți cei ce purtați numele lui Hristos când ne numim creștini. În această sărbătoare, să ne bucurăm cu toții în familii, unii cu alții să ne îmbrățișăm, cum spune sărbătoarea, și așa să ținem zilele acestea mereu vii, mereu în lumină, mereu în bucurie, mereu în nădejde și să înaintăm și să trăim și noi ca fii ai Învierii, să ne bucurăm neîncetat!

HRISTOS A ÎNVIAT!”.



Comentează știrea

Costel
17 aprilie 2023
Evident..

El e puternic de dinainte de 89. Doar cu vocea sta mai prost... Mai nou și cu memoria

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5691 secunde