La Grădinița "Amicii", arhitectul a modificat proiectul. Alte trei unități de preșcolari vor fi reabilitate și modernizate

1285
Consilierii locali constănțeni au fost convocați marți, 7 martie, în ședință extraordinară pentru a vota patru puncte pe ordinea de zi, din care trei s-au referit la reabilitarea, modernizarea și dotarea grădinițelor cu program prelungit „Căsuța de Turtă Dulce”, „Steluțele Mării” și „Lumea Copiilor”.





În absența inițiatorului acestor proiecte, primarul Vergil Chițac fiind plecat la Ministerul Dezvoltării pentru a semna alte noi investiții, cei 25 de consilieri locali prezenți online în videoconferință au votat în doar câteva minute.

La Grădinița „Căsuța de Turtă Dulce”, construită în anul 1973 în cartierul Tomis Nord, învață 156 de preșcolari, într-un singur schimb. Valoarea totală estimativă a investiției pentru lucrările care vor fi executate aici se ridică la peste șase milioane de lei.

Tot de o „infuzie” de peste 6 milioane lei va beneficia și Grădinița cu program prelungit „Lumea Copiilor”, construită în anul 1980, în cartierul CET și la care învață 169 de preșcolari.

De departe una dintre cele mai mari unități de învățământ preșcolar, în Grădinița cu Program Prelungit „Steluțele Mării” își desfășoară activitatea 378 de preșcolari într-un singur schimb. Construcția, situată în cartierul Inel II, este compusă din trei corpuri construite în două etape: corpurile B și C în 1975, iar corpul A în 1977, după un proiect întocmit în 1971. Valoarea totală estimativă a investiției pentru lucrările care vor fi executate se ridică la peste 26 milioane lei.



„Toată aparatura a fost pusă pe poziție conform proiectului”

În timp ce aceste trei grădinițe se vor alătura șantierelor demarate la numeroase unități de învățământ din municipiul Constanța, altele sunt în diferite stadii de finalizare, părinții așteptând nerăbdători să-și readucă micuții preșcolari în grădinițele unde i-au înscris.

Este și cazul Grădiniței cu Program Prelungit „Amicii”, din cartierul Tomis Nord, beneficiara unui proiect demarat în anul 2019, cu o valoare de 6.057.289,73 lei, finanțare de la Uniunea Europeană prin programul POR. Reamintim că, în urmă cu o lună, s-a aflat în centrul atenției ca urmare a unor observații făcute de prof. Irinela Nicolae, într-o ședință de Consiliu Local, care își exprima indignarea vizavi de proiectarea necesarului, pe care îl considera supradimensionat pentru unități de preșcolari.

Marți, 7 martie, reprezentanții Primăriei Constanța ne-au comunicat faptul că toată aparatura a fost pusă pe poziție conform proiectului, cu respectarea normelor sanitare pentru clădiri cu funcțiunea de educație.

De altfel, imediat după scandalul mediatic iscat cu privire la aparatura HoReCa achiziționată în cadrul proiectului, autoritățile locale au transmis faptul că arhitectul, prin dispozițiile dirigintelui de șantier, a modificat proiectul de arhitectură pentru a menține piesele de mobilier de bucătărie vechi și a integra aparatura HoReCa nou achiziționată în spațiile existente, iar conducerea grădiniței nu a avut obiecțiuni în faza de proiectare la care a participat.



„Toate unitățile de învățământ care sunt reabilitate cu fonduri europene trec prin mai multe etape obligatorii. Înainte de demararea lucrărilor, în faza de proiectare, funcționarii din cadrul Direcției de Fonduri Europene din cadrul Primăriei fac împreună cu arhitecții vizite la fiecare obiectiv. Scopul acestor vizite este de a evalua situația obiectivelor ce urmează a fi renovate. În aceste grupuri de lucru sunt cooptați toți directorii și administratorii unităților de învățământ care fac obiectul reabilitării. Acestora le sunt explicate condițiile din contractul de proiectare și se stabilesc amănunte conform normelor de rezistență, stabilitate, securitate la incendiu, educație, igienă și sănătate. Printr-o astfel de procedură a trecut și imobilul unde funcționează Grădinița «Amicii». În prezent, lucrarea nu este recepționată și nici predată către beneficiar. Lucrările au ajuns la faza de dotare a sălilor de curs, a bucătăriei și a cabinetului medical cu mobilier nou și echipamentele tehnice necesare aducerii spațiilor la standardele din proiect. Conducerea grădiniței «Amicii» a cerut menținerea unor piese vechi de mobilier în bucătăria unității. Din această cauză, alte piese de mobilier au fost relocate în alte spații”, se arată în comunicatul transmis de autoritatea locală.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.486 secunde