Ministrul Educaţiei: Dezbatere cu reprezentanţii colegiilor naţionale despre admiterea în clasa a IX-a

265
Ministrul Educaţiei: Dezbatere cu reprezentanţii colegiilor naţionale despre admiterea în clasa a IX-a - sorincimpeanuelevipozitivitestes-1659193193.jpg

Articole de la același autor

Ministrul Sorin Cîmpeanu a participat la o dezbatere cu reprezentanţii colegiilor naţionale despre admiterea în clasa a IX-a, context în care au fost clarificate punctual transformările pe care le generează aplicarea măsurilor de reformă din proiectul Legii învăţământului preuniversitar, informează un comunicat transmis, sâmbătă, de Ministerul Educaţiei, scrie Agerpres.

Potrivit comunicatului semnat de ministrul Cîmpeanu, la dezbaterea "Susţinerea excelenţei şi admiterea în clasa a IX-a" au participat reprezentanţi ai celor 211 colegii naţionale.

"Discuţiile au fost relevante, în contextul nevoii de reformă a sistemului de învăţământ, de sprijinire în egală măsură a excelenţei şi echităţii, de consolidare a unităţilor de învăţământ care sunt capabile de performanţă. Proiectul Legii învăţământului preuniversitar este un răspuns onest, coerent şi asumat la schimbările profunde din societatea românească", afirmă Sorin Cîmpeanu, conform sursei citate.

În cadrul dezbaterii au fost clarificate punctual transformările pe care le generează aplicarea măsurilor de reformă din proiectul de lege:

"Admiterea în clasa a IX-a în unităţile de învăţământ cu statut de colegiu naţional introduce un echilibru între excelenţă şi echitate, inclusiv prin posibilitatea ca acestea să organizeze concurs propriu de admitere pentru 'maximum 90% din totalul locurilor pentru clasa a IX-a'. Consolidarea şi creşterea autonomiei unităţilor de învăţământ capabile de performanţă este esenţială. Colegiile naţionale care înfiinţează clase de excelenţă trebuie să obţină statutul de unitate-pilot de excelenţă prin ordin al ministrului educaţiei. Procedura de acordare a statutului de unitate-pilot de excelenţă se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei, la propunerea Centrului Naţional de Excelenţă", a explicat Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, în unităţile-pilot de excelenţă se pot desfăşura activităţi suplimentare de învăţare cu elevii capabili de excelenţă.

" Elevii înscrişi în formaţiunile de studiu din aceste unităţi beneficiază de programe educative care le respectă particularităţile de învăţare şi de orientare a excelenţei. Aceste programe vizează aprofundarea învăţării şi presupun gruparea pe abilităţi, respectiv îmbogăţirea curriculumului cu noi domenii de mentorat şi transfer de competenţă, de accelerare a promovării, conform ritmului individual de învăţare. Resursele umane, curriculare, informaţionale, materiale şi financiare pentru susţinerea elevilor capabili de excelenţă se asigură de Ministerul Educaţiei, prin DJIP/DMBIP, potrivit normelor metodologice elaborate de Ministerul Educaţiei", a arătat ministrul. Citește mai departe...

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4903 secunde