Muzeul de Istorie Constanța organizează Simpozionul Internațional "Moștenirea culturală turcă în Balcani"

8392
Muzeul de Istorie Constanța organizează Simpozionul Internațional

Articole de la același autor

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează, în perioada 12 – 14 octombrie, Simpozionul Internațional Moștenirea culturală turcă în Balcani: de la Imperiu la Republica Turcă.

După deschiderea oficială a evenimentului, vor avea loc activități organizate in memoriam Virgil Coman, un prieten al comunității turce din România, și prezentarea operei sale. De asemenea, în cadrul Simpozionului, va avea loc lansarea volumului „Strigătul deznădăjduit al unui popor înlănțuit. Jalea unei națiuni în lanțuri. Banat – Timoc – Macedonia”. Volumul este dedicat regretatului prof. dr. Virgil Coman, șef al Direcției Județene a Arhivelor Naționale Constanța, un iubitor al documentelor, susținător împătimit al luptei românilor din Peninsula Balcanică pentru identitate națională și conștiință istorică.

Problema românilor din Peninsula Balcanică a fost și este obiectul unor controverse, al unor poziții diferite, nu o dată profund divergente, nu numai în statele și la popoarele de pe cele două părți ale Dunării, ci și în cadrul cercurilor politice și științifice, ca și în opinia publică. Lucrarea tratează problema minorității române de la sud de Dunăre, un volum bilingv tradus din limbile franceză și engleză.

Volumul-document elaborat în perioada anilor 1920 „Le cri désésperé d’un peuple enchâiné: Banat-Timoc-Macedoine”, alternativ, „The wail of a nation in fetters Banat - Timoc - Macedoine”, nu a fost popularizat în niciun fel în România acelor ani, mai ales după anul 1947. Nu a fost sprijinit și promovat de delegațiile oficiale ale guvernelor de la București, în acțiuni și activități diplomatice. Dr. Robert Stănciugel, ofițer în rezervă, istoric, arhivist, profesor și publicist, este autor, coautor și coordonator a 10 volume de studii și a semnat peste 200 de articole publicate în reviste de specialitate, atât din țară, cât și din străinătate.

Activitățile se vor desfășura joi 12 octombrie, între orele 11.00 și 13.30, în Aula „Adrian Rădulescu”, etajul I.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4647 secunde