Aurel Mototolea, despre Pontica 56: "Am încercat să realizăm o ediție bogată atât cantitativ, dar mai ales calitativ"

1573
Aurel Mototolea, despre Pontica 56:
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) organizează, în perioada 4-6 octombrie, cea de-a 56-a ediție a Sesiunii Științifice Internaționale „Pontica – Istorie și Arheologie în spațiul vest-pontic“. Deschiderea sesiunii a avut loc miercuri, 4 octombrie, în Aula „Adrian Rădulescu“ (MINAC), cu alocuțiunile oficiale, urmate de mai multe lansări de carte. Gazda evenimentului de deschidere a fost directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Aurel Mototolea. Au fost prezenți președintele Consiliului Județean, Mihai Lupu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, Emanuel Plopeanu, alături de numeroase alte personalități din domeniu.

În cadrul evenimentului, au fost prezentate asistenței următoarele volume și lucrări nou-apărute: Livia Buzoianu, Vasilica Lungu, Alexandru Avram & Niculae Conovici – „Histria. Les résultats des fouilles. VIII. Les timbres amphoriques. 3. Rhodes“, Ed. Academiei Române, 2023, Livia Buzoianu, Maria Alexandrescu – „Vianu - Une cité antique à travers ses sculptures. La sculpture en pierre à Tomis à l’époque du Principat (Ier – IIIe siècles)“, Editura, Istros, - Brăila, 2022, Vasilica Lungu & Adrian Robu (eds.) – „Pratiques cultuelles et dynamiques religieuses entre le Pont-Euxin et la mer, Égée dans l'Antiquité, vol. Actes de la session organisée dans le cadre du XIIe Congrès international d'études sud-est européennes, Bucarest, 2-6 septembre 2019“, seria Bibliothèque de l'Institut d'Études Sud-Est Européennes, Editura Istros – Brăila, 2022, Aurel Mototolea și Emanuel Plopeanu – „Analele Dobrogei“, Seria III, Anul V, Constanța, 2023, Aurel Stănică – „Planuri necunoscute ale orașului Kustendje (Constanța)“.

La sesiunea științifică internațională organizată la Constanța și ajunsă la cea de a 56-a ediție participă anul acesta peste 120 de specialiști din țară și străinătate. Comunicările se vor desfășura, în paralel, pe mai multe secțiuni: Interferențe culturale - Artefacte mici cu semnificații mari în Preistorie; Noi descoperiri, noi abordări în arheologia pontică și danubiană (sec.VII a.Chr. – sec.VII p.Chr.); Workshop Arheologia și filologia clasică în învățământul superior românesc; Arheologie funerară în spațiul est-mediteranean în arealul danubiano-pontic (sec.VII a.Chr. – sec.VII p.Chr); Rute, activități comerciale și factori de difuziune în vestul Mării Negre în Evul Mediu; Obiecte de prestigiu, obiecte de schimb și monede în societatea tradițională și cea urbană de la Dunărea de Jos în Antichitate; Economie, Comerț și Război la Dunărea de Jos, de la Imperiul Bizantin la Imperiul Otoman din perspectivă monetară; Abordări bioarheologice pentru reconstituirea trecutului uman; Spațiul românesc în sec.XIX-XX; Comunism și Holocaust.

Vineri, 6 octombrie, în intervalul orar 8.30 – 14.30, este programată pentru participanții la simpozion o excursie de documentare la cetatea Histria și la fortificația romană de la Ovidiu.

În debutul evenimentului de deschidere a celei de-a 56-a ediție a Sesiunii Științifice Internaționale „Pontica – Istorie și Arheologie în spațiul vest-pontic“, Aurel Mototolea a prezentat, pe scurt, programul și a vorbit despre colaborarea strânsă cu Universitatea „Ovidius”. „Am încercat să realizăm o ediție bogată, atât cantitativ, dar în special calitativ. Și mă refer la lansări de carte și de reviste, dar și expoziții. După momentul oficierii, urmează strict prezentările de carte și, după pauza de prânz, se va trece la lucrările pe secțiuni.

Noi colaborăm foarte des cu Universitatea «Ovidius». Aproape că suntem legați ombilical de universitate și este normal să fie alături de noi tot timpul reprezentantul universității (Emanuel Plopeanu) și să ne susțină și să-i susțin, când este cazul, în tot ceea ce facem împreună”, a declarat directorul MINAC.„Acest eveniment scoate în evidență noi oportunități de cunoaștere a istoriei noastre pentru cei tineri”


În continuare, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a vorbit despre rolul autorităților publice în astfel de evenimente, care trebuie să se implice și să sprijine cultura. „Domnule director, toate aprecierile mele pentru ceea ce faceți dumneavoastră! Cel mai important lucru este că ați reușit să aduceți atâtea personalități astăzi aici și să duceți cât mai departe cercetările arheologice care stau la baza scrierii unei istorii. Mai ales la baza acestei zone încărcate de istorie. Rolul nostru, al autorităților publice locale, este de a fi suport în tot ceea ce faceți dumneavoastră. De cele mai multe ori, autoritățile locale interferează cu activitatea științifică, ceea ce nu este benefic. Rolul meu este de a fi pur administrator, un conducător vremelnic în această funcție, care să susțină ceea ce este mai important pentru teritoriul nostru și țară. Acest eveniment, clar, va scoate în evidență noi oportunități de cunoaștere a istoriei noastre pentru cei tineri”, a precizat Mihai Lupu.

În continuare, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice, Emanuel Plopeanu, a punctat importanța de a se duce tradiția mai departe, prin absolvenții implicați, care asigură un viitor cultural din ce în ce mai bun. „Într-adevăr, m-aș lega de intervenția dumneavoastră, domnule președinte, în care ați folosit cuvântul «tradiție». Într-adevăr, ne simțim parte a acestei tradiții a Conferinței Pontica, a proiectelor derulate în marginea evenimentului. Astfel, eu nu pot decât să mă declar deosebit de încântat, în numele Facultății de Istorie și Științe Politice și al Universității «Ovidius» din Constanța, pentru faptul că suntem parte a acestei tradiții. Nu pot decât să vă transmit faptul că vom dori să fim parte a acestei tradiții și că puteți conta pe sprijinul nostru. Ați menționat, domnule director, acel cordon ombilical. Mă uit în sală și văd foarte mulți absolvenți ai Facultății de Istorie și Științe Politice care fac parte din colectivul pe care îl conduceți acum. Este un motiv în plus pentru ca acest parteneriat special să continue în viitor, să se adâncească și să ducă la noi realizări importante pentru oamenii instituției. Mulțumesc încă o dată pentru că sunt parte a acestei tradiții și mult succes în lucrările conferinței!”, a menționat Emanuel Plopeanu.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5642 secunde