O singură instituție constănțeană participantă la Noaptea Muzeelor la Sate

3318
O singură instituție constănțeană participantă la Noaptea Muzeelor la Sate - noaptea-muzeelor-1693131470.jpg

Articole de la același autor

La finele săptămânii viitoare debutează prima ediţie a evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate care propune publicului peste o sută de obiective, evenimente culturale şi programe educative organizate de entităţi muzeale sau organizaţii private, în spaţii cu valoare istorică şi de patrimoniu din satele şi comunele din 32 de judeţe ale României.

O premieră la nivel european, noua marcă propusă de Reţeaua Naţională a Muzeelor invită vizitatorii să descopere o lume neştiută a spaţiului rural din România: muzee şi colecţii muzeale, case memoriale, gospodării ţărăneşti conservate in situ, castele, domenii nobiliare, cetăţi, biserici fortificate sau de lemn, colecţii de artă şi istorie religioasă ale unor ansambluri mănăstireşti, muzee parohiale, centre de artă, ateliere, centre culturale, mori, mausolee, hambare, centre de pompieri şi multe alte atracţii.

Din județul Constanța, participă Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă” din comuna Topalu, secție a Muzeului de Artă din Constanța.

Situată pe malul Dunării, într-o zonă foarte pitorească din județul Constanța, comuna Topalu găzduiește Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă”, unde întâlnim cea mai impresionantă colecție de artă din mediul rural românesc. Muzeul este organizat în fosta locuinţă a părinţilor donatorului, dr. Dinu Gheorghe Vintilă, pe care el a donat-o împreună cu toată colecția sa de artă strânsă de-a lungul vieții, în memoria părinților și a comunei sale natale.

Muzeul prezintă 228 de lucrări de artă românească: picturi semnate de artiști precum Ioan Andreescu, Octav Băncilă, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Alexandru Ciucurencu, lucrări de sculptură de Dimitrie Paciurea, Cornel Medrea, G. Tudor, precum și lucrări de grafică de Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Nicolae Dărăscu.

În schimb, din județul Tulcea, s-au înscris trei obiective: Casa Memorială „Panait Cerna”, din satul Cerna, Gospodăria țărănească conservată „in situ” de la Enisala, Monumentul Paleocreștin Niculițel. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4808 secunde